Soud potvrdil milionovou pokutu pro Prahu za prodloužení smlouvy na Opencard

Krajský soud v Brně potvrdil milionovou pokutu pro Prahu za chyby v projektu Opencard. Stejně jako předtím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže soudu vadila smlouva se společností Haguess, kterou město bez výběrového řízení uzavřelo v roce 2012.

Praha uzavřela s firmou Haguess licenční smlouvu v roce 2006, o šest let později podepsala další, která na tu původní navazovala. Podle soudu magistrát akceptací licenčních podmínek vytvořil stav exkluzivity pro společnost Haguess, a.s.

Smlouvami s firmou Haguess se zabývaly i trestní soudy. Loni v září si vyslechli nepravomocné podmíněné tresty čtyři bývalí pražští radní včetně někdejších primátorů Bohuslava Svobody (ODS) a Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) a jeden bývalý magistrátní úředník kvůli uzavření dalších smluv s firmou Haguess.

Ostatních deset obviněných včetně tří současných pražských zastupitelů soud osvobodil. Pět potrestaných se okamžitě odvolalo. Vinu od počátku odmítají s tím, že projekt Opencard byl dlouhodobým problémem z éry primátora Pavla Béma (ODS) a že kvůli dříve uzavřeným licenčním smlouvám nemohli postupovat jinak.

Projekt Opencard provází dodnes mnoho problémů a sporů. Současný vlastník Opencard, firma eMoneyServices (EMS), chce podle dostupných informací po městě a pražském dopravním podniku zhruba tři čtvrtě miliardy korun.

Opencard spustila Praha za primátora Pavla Béma (ODS) a město vyšla na více než 1,5 miliardy. Karta měla mít mnoho funkcí, nakonec ale slouží především jako průkaz s předplatným pro MHD. Jako tramvajenku ji využívalo zhruba 1,2 milionu lidí.

Od loňska ji postupně nahrazuje Lítačka, jejíž náklady jsou podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) do deseti milionů korun. Do vypršení platnosti mohou lidé Opencard využívat, poté už dostanou pouze Lítačku, případně si mohou koupit papírový předplatní kupon.

Jak šel čas s Opencard
Zdroj: ČT24