Označení squatterů za parazity neprošlo. Ústavní soud se zastal muže z usedlosti Cibulka

Justice se musí znovu a důkladněji zabývat tím, zda byl squatting v pražské usedlosti Cibulka skutečně trestným činem.  Ústavní soud totiž vyhověl stížnosti Marka Ďuriše, jemuž Obvodní soud pro Prahu 5 uložil dva měsíce vězení s podmínečným odkladem na jeden rok za obsazení usedlosti.

Případ se tak vrací na začátek. Ústavnímu soudu v rozsudku chybělo zohlednění všech souvisejících okolností.

Soudy zdůrazňovaly, že intenzita protiprávního jednání squattera byla vysoká, vyzdvihovaly i délku zásahu do práv vlastníka.

Ústavní soud rozhodl o kauze usedlosti Cibulka (zdroj: ČT24)

 Z verdiktu ale neplyne, zda Ďuriš a zbylí squatteři skutečně bránili vlastníkovi v uskutečnění nějakých konkrétních plánů a zda situace byla natolik akutní, aby vyžadovala policejní zásah a trestní postih.

Označování za parazity neprošlo

Označení celého squatterské hnutí za ,parazity‘ bez jakéhokoliv sociálního kontextu vyvolává podle ÚS pochybnosti o objektivním přístupu obvodního soudu.

Ústavní soudci uvedli, že jde o silně kontroverzní jev, který vždy povede ke střetům zastánců ochrany vlastnictví a zastánců práva na bydlení, nejde však o fenomén tak jednoduše a jednostranně odsouzeníhodný.

ÚS: Státní zastupitelství musí prověřit postup policistů na Cibulce (zdroj: ČT24)

 Ústavní soud už letos v březnu nařídil státnímu zastupitelství, aby prověřilo postup policistů při předloňském vyklízení usedlosti Cibulka. Podle tehdejších obyvatel Cibulky policie neměla pravomoc k vyklizení nemovitosti.

Chátrající Cibulku vyklidili policisté

Zámeček Cibulka řadu let chátral. Squatteři, kteří vyhledávají a obývají opuštěné budovy, měli původně smlouvu s majitelem zámečku. Majitel ji ale vypověděl a podal na squattery trestní oznámení.

Předloni 6. května pak zasáhlo na Cibulce 130 policistů a násilně vyvedli squattery, kteří neuposlechli výzvu a zůstali v budově. Zadrželi deset lidí, tři utrpěli při zásahu zranění.