Na univerzity míří miliardy na nové laboratoře i programy. Nejúspěšnější jsou ve Zlíně

Zlínská univerzita Tomáše Bati získala 560 milionů korun z evropských dotací. Jako jediná z českých a moravských vysokých škol uspěla se všemi žádostmi o podporu. Úspěšné byly i univerzity sídlící v Brně, tam poputují přes čtyři miliardy.

Dotace pro Univerzitu Tomáše Bati jsou určeny pro každou univerzitní fakultu. „Největší částky půjdou na zkvalitnění studijních programů, jejich zásadní inovace, podporu infrastruktury, pro výuku těch studijních programů a pak taky částečně na podporu excelentního výzkumu,“ uvedl kvestor Alexandr Černý.

Nejvýraznější finanční podporu získá Fakulta technologická. Na vybudování a modernizaci laboratoří půjde 226 milionů korun. Investovat se bude hlavně do nových strojů.

Laboratoře, programy i galerie

„Laboratoře budou určeny k výuce bakalářských a navazujících magisterských studijních programů,“ řekl rektor Petr Sáha.

Dalších 181 milionů korun půjde v příštích pěti letech na celouniverzitní Strategický projekt UTB. Ten bude na všech šesti fakultách zahrnovat vytvoření nových a úpravu některých stávajících studijních programů, zavedení nových předmětů vyučovaných v anglickém jazyce, adaptaci studijního prostředí pro studenty se specifickými potřebami. Projekty začnou 1. července letošního roku.

Zlínská univerzita uspěla v dotačním programu (zdroj: ČT24)

Na Fakultu aplikované informatiky zamíří 100 milionů korun. Další dotace umožní vybudovat třeba i galerii pro studenty multimediálních studií.

Zlínská univerzita byla založena před 16 lety, každým rokem se rozrůstá. V současnosti má přes 10 000 studentů a patří k nejmodernějším v republice.

Největší částka míří do Brna

Na vůbec nejvyšší částku z dotačních programů ministerstva školství dosáhnou vysoké školy na jižní Moravě – více než čtyři miliardy korun. Na Vysočinu přiteče na rozvoj univerzit sto třicet tři milionů korun.

Masarykova univerzita tak získá na svoje projekty více než dvě a půl miliardy korun. Následuje univerzita Mendelova a Vysoké učení technické, kdy každá z nich vyčerpá na svoje projekty více než sedm set milionů. Na dvě stě milionů korun se můžou těšit na Janáčkově akademii múzických umění.

Nejdůležitějším projektem Masarykovy univerzity je cvičná nemocnice za 880 milionů korun, která vyroste v bohunickém kampusu.

Na Vysokém učení technickém dostanou nejvíc peněz chemici. Koupí si za ně třeba nové přístroje, které jsou velmi drahé.