Pokus číslo 2. Číňané znovu chtějí stavět lázně v Pasohlávkách

Nové podmínky pro vznik lázní v Pasohlávkách vyjednali jihomoravští politici v Číně. Zástupci kraje podepsali s čínskými investory memorandum o budoucí spolupráci. Číňané by v Pasohlávkách měli investovat 1,6 miliardy korun.

Jde už o druhý pokus dohodnout s čínskými investory výstavbu obřího lázeňského komplexu. První memorandum o spolupráci podepsal exhejtman Michal Hašek. 

Dřívější memorandum mezi čínskou společností RiseSun a společností Thermal Pasohlávky vlastněnou krajem a obcí ale zůstalo bez výsledku. 

Ani u druhého  memoranda nejsou uvedeny žádné termíny, do kterých by lázně mohly začít fungovat. Kraj už investoval více než čtvrt miliardy korun do nákupu pozemků, na kterých by měl být v budoucnu projekt postaven. Čínský investor by tak měl investovat 1,6 miliardy korun na stavbu celého lázeňského resortu.

Jihomoravský kraj podepsal v Číně dohodu o stavbě lázní (zdroj: ČT24)

„Do 30. 9. musí Thermal Pasohlávky a RiseSun předložit projektový záměr, o kterém rozhodne rada a zastupitelstvo kraje, zda budeme pokračovat. Projekt má celkově politickou podporu i podporu prezidenta,“ uvedla náměstkyně jihomoravského hejtmana Taťána Malá.

V Pasohlávkách by tak v případě dohody na projektu měly vzniknout dvojí lázně. Ty provozované čínskými investory v komerčním provozu a zaměřené na čínské metody lázeňství.

Ve druhé části by pak mělo jít o klasické lázně, ve kterých budou pobyt hradit i zdravotní pojišťovny. Na výstavbu této části lázní chce kraj najít tuzemské investory.

V Pasohlávkách plánují Číňané postavit lázně (zdroj: ČT24)