Baxter hledá pro svých 620 zaměstnanců nové uplatnění. Firma uspořádala velkou burzu práce

Baxter hledá zaměstnancům práci (zdroj: ČT24)

Přerovská továrna na výrobu zdravotnické techniky s logem firmy Baxter končí. A s ní s velkou pravděpodobností i pracovní pozice pro 620 lidí. Společnost Baxter proto pro své zaměstnance uspořádala burzu práce. „Dostavilo se na ni na osm desítek firem, které hledají posily,“ zjistil redaktor České televize Matin Laštůvka.

O burzu práce byl zájem i ze strany zaměstnanců Baxteru. „Přišli sem snad všichni, kterým s největší pravděpodobností hrozí propuštění,“ sdělil Martin Laštůvka. Lidé už podle něj konec fabriky berou jako hotovou věc. Od minulého týdne jsou doma, pobírají stoprocentní mzdu.

Firmy podle zjištění České televize nabízejí celou řadu pracovních pozic – od uplatnění ve strojírenství, přes potravinářství po služby.

Rozhodnutí o ukončení výroby v Gambru padne v polovině června. Minulé pondělí to oznámil mluvčí společnosti Baxter Roman Pavlík.



Přerovský závod Gambro Czech Republic vyrábí hadičkové systémy a příslušenství dialyzačních souprav. V posledních letech mu výrazně klesají tržby. Vedení firmy Baxter úvahu o uzavření přerovské továrny Gambro komentovalo obecnou informací, že pravidelně vyhodnocuje a optimalizuje skladbu svých produktů a výrobních procesů po celém světě. 

Nad rámec splnění zákonných povinností týkajících se odstupného se společnost Baxter zavazuje poskytnout všem svým zaměstnancům i další odstupné vyplácené na základě dobrovolného rozhodnutí společnosti.
Roman Pavlík
mluvčí společnosti Baxter



Výsledky loňského hospodaření společnost Gambro zatím nezveřejnila. V roce 2015 přerovské továrně klesly tržby na 880 milionů z 894 milionů korun v roce 2014 . O rok dříve se její tržby snížily o pětinu.

Problémy měla přerovská továrna Gambro už v roce 2012. Kvůli zemětřesení v Itálii musela tehdy na čtyři měsíce zastavit provoz. Přišla totiž o dodávky materiálu ze sesterského podniku v postižené oblasti.

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v dubnu 2017
Zdroj: MPSV

Na Přerovsku nezaměstnanost v dubnu klesla z 6,4 procenta na 5,9 procenta, i tak ale byla druhá nejvyšší v Olomouckém kraji. V evidenci úřadu práce bylo na Přerovsku ke konci dubna 5320 uchazečů o zaměstnání, z toho v Přerově 3323. Zaměstnavatelé nabízeli na Přerovsku 1457 volných pracovních míst.