Baxter zastavil výrobu ve své továrně Gambro v Přerově. Stovky zaměstnanců jsou doma

Společnost Baxter zastavila výrobu ve své továrně Gambro v Přerově. Většina z 620 zaměstnanců zůstala doma, pobírají celou mzdu. Závod vyrábí zdravotnickou techniku. Firma uvažuje o jeho uzavření.

Rozhodnutí o ukončení výroby padne v polovině června. V pondělí to oznámil mluvčí společnosti Baxter Roman Pavlík. „Výroba byla pozastavena a zaměstnanci byli požádání, ať setrvají doma. Běží jim běžná mzda ve výši 100 procent,“ uvedl Pavlík, podle kterého zaměstnanci přerovské továrny Gambro zatím výpověď nedostali. Společnost Baxter o aktuální situaci informovala úřad práce. „Řeší se s ním případné dopady (uzavření továrny),“ dodal.

V pondělí bude v Přerově burza práce, která by měla zaměstnancům společnosti Gambro představit nabídku volných pracovních míst v jiných firmách. „Ozývají se zaměstnavatelé z celého kraje a chtějí přijet,“ uvedl Pavlík.

Podle pracovníků Gambra nikdo ze zaměstnanců výpověď dosud nedostal. „Svolali nás v pondělí do hotelu Jana, řekli nám, že výroba je uzavřena a od 15. května závod končí. Zaměstnanci jsou na sto procentech platu do září a od září nám nabíhá odstupné podle toho, jak mají dlouho v podniku odpracováno. Odstupné se bude prý pohybovat v rozmezí od tří do osmi měsíců,“ řekla žena, která v závodu pracovala několik let.

Jednání bylo emotivní

Schůzka v hotelu Jana byla prý velmi emotivní. Lidem vše oznámili majitelé, které doprovázela ochranka. „Mnozí po oznámení o konci podniku brečeli. V podniku pracovaly i manželské páry, kteří se střídali ve směnách. O práci tak naráz přišla celá rodina. Vůbec nikdo nic netušil, ani nadřízení a vedoucí pracovníci,“ doplnila pracovnice.

Přerovský závod Gambro Czech Republic vyrábí hadičkové systémy a příslušenství dialyzačních souprav. V posledních letech mu výrazně klesají tržby. Vedení firmy Baxter úvahu o uzavření přerovské továrny Gambro komentovalo obecnou informací, že pravidelně vyhodnocuje a optimalizuje skladbu svých produktů a výrobních procesů po celém světě.

O případném uzavření přerovského závodu Gambro bude podle Pavlíka rozhodnuto po třicetidenní lhůtě pro jednání se zaměstnanci. Proces byl zahájen v pondělí. „V případě, že skutečně dojde k jeho uzavření, přistoupí společnost k této situaci s největší možnou odpovědností, aby zajistila plnou podporu všem, kteří budou tímto krokem přímo zasaženi,“ uvedl.

Nad rámec splnění zákonných povinností týkajících se odstupného se společnost Baxter zavazuje poskytnout všem svým zaměstnancům i další odstupné vyplácené na základě dobrovolného rozhodnutí společnosti.
Roman Pavlík
mluvčí společnosti Baxter

Výsledky loňského hospodaření společnost Gambro zatím nezveřejnila. V roce 2015 přerovské továrně klesly tržby z 894 milionů korun v roce 2014 na 880 milionů. O rok dříve se její tržby snížily o pětinu.

Problémy měla přerovská továrna Gambro už v roce 2012. Kvůli zemětřesení v Itálii musela tehdy na čtyři měsíce zastavit provoz. Přišla totiž o dodávky materiálu ze sesterského podniku v postižené oblasti.

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v dubnu 2017
Zdroj: MPSV

Na Přerovsku nezaměstnanost v dubnu klesla z 6,4 procenta na 5,9 procenta, i tak ale byla druhá nejvyšší v Olomouckém kraji. V evidenci úřadu práce bylo na Přerovsku ke konci dubna 5320 uchazečů o zaměstnání, z toho v Přerově 3323. Zaměstnavatelé nabízeli na Přerovsku 1457 volných pracovních míst.

Problémy továrny Gambro se v těchto dnech staly častým tématem diskusí obyvatel Přerova, protože firma patří mezi největší zaměstnavatele v tomto okresním městě s 46 tisíci obyvateli. Jméno závodu Gambro je možné zaslechnout v ulicích, obchodech i čekárnách u lékařů.