Podle ministerstva je mostecká protihluková vyhláška v pořádku

Protihluková vyhláška Mostu není v rozporu se zákonem. Ministerstvo vnitra tak reagovalo na podnět mosteckého autodromu, v němž žádal její pozastavení. Podle ministerstva ale mohou obce za určitých podmínek hluk regulovat a zasahovat přitom do podnikatelské činnosti.

Vyhláška, kterou schválili mostečtí zastupitelé v březnu, nařizuje ve čtvrti Souš, se kterou autodrom těsně sousedí, klid o státních svátcích, v neděli pak od 12:00 a v pracovní dny od 18:00. Zastupitelstvo ale vyhlášku schválilo až v době, kdy už byly letošní akce naplánované. Autodrom navíc vyhlášku označil za nezákonnou a obrátil se na ministerstvo.

„Ministerstvo vnitra po posouzení podnětu neshledalo obecně závaznou vyhlášku jako rozpornou se zákonem,“ uvedla mluvčí ministerstva Klára Pěknicová. Vyhláška podle ní není ani nepřiměřená a ministerstvo ji neshledalo ani jako diskriminační: „Lze považovat za objektivní, když město reguluje hlučné činnosti pouze na místě, kde jejich provozováním dochází k výraznému obtěžování obyvatel města,“ dodala mluvčí.

Lidé v okolí autodromu si ovšem stále stěžují na hluk. V době platnosti vyhlášky se prý konaly některé akce na autodromu i o nedělích. „Běží správní řízení, v němž může úřad vyměřit autodromu pokutu,“ dodal mluvčí radnice Petr Baraňák. Za porušení vyhlášky hrozí pokuta až 200 tisíc korun.

Podle mluvčího mosteckého autodromu Jana Foukala činí závodiště všechny kroky, aby hlukové limity dodrželo. „Měříme například hluk motorů vybraných aut či motocyklů při vjezdu na závodní dráhu, řešíme i propustnost trati, tedy stanovujeme maximální počet aut či motocyklů na dráze v určitém čase,“ uvedl mluvčí.

Navíc prý autodrom nechal vypracovat projekt na první z protihlukových stěn, jejíž umístění vychází z odborných posudků tak, aby byla co nejúčinnější.