Kotlíkové dotace v Královéhradeckém kraji: Pořadová čísla zmizela během pár vteřin

Královéhradecký kraj rozděloval v úterý dodatečné kotlíkové dotace ještě z první dotační vlny. Příjem žádostí byl možný jen elektronicky, před sídlem úřadu tentokrát nikdo nenocoval. Zájemci si však 250 pořadových čísel rozebrali během 11 vteřin. Objem dotací činí 20 milionů korun a vyměnit by se za ně mohlo přes 150 kotlů.

Příjem žádostí má několik kroků: Uchazeči, kteří získali pořadové číslo, budou muset od středy 3. května od 08:00 do pátku 5. května do 12:00 elektronicky na kraj odeslat samotnou žádost. Čas podání vlastní žádosti už nebude mít na pořadí uchazeče vliv.

Po odeslání elektronické žádostí pak ještě musí žadatelé ve lhůtě deseti pracovních dnů doručit na krajský úřad žádost i v listinné podobě, včetně požadovaných příloh. „Učinit tak může osobně na podatelnu nebo poštou,“ uvedla mluvčí kraje Martina Götzová.

Kraj teď rozděluje dodatečných 20 milionů korun, už předtím rozdělil v první vlně kotlíkových dotací 200 milionů. V té dostalo podporu více než 1600 žadatelů.

Maximální výše dotace zůstává ve výši 127 500 korun, a peníze mohou úspěšní žadatelé použít výhradně na pořízení tepelného čerpadla nebo kotle na spalování biomasy, a ne již například na uhelný automatický kotel.

Dalších 2000 kotlů se vymění ze druhé dotační vlny

Kraj by pak ještě letos chtěl zahájit také druhou vlnu kotlíkových dotací, do roku 2019 by se mohlo vyměnit dalších více než 2000 zastaralých kotlů.

Maximální výše dotace zůstane i ve druhé vlně 127 500 korun, podmínky pro přidělení dotace ale budou mírně odlišné. Podpora už nepůjde získat na kotle spalující výhradně uhlí. Dotaci budou moci získat lidé na automatické kombinované kotle na uhlí a biomasu nebo kotle výhradně na biomasu případně na tepelná čerpadla či plynové kondenzační kotle.

  • Rozděleno bude 3,4 miliardy, jeden žadatel může získat až 127 500 Kč. 
  • Stát nově z podpory vyjmul kotle, ve kterých se topí pouze uhlím. 
  • Podpora zůstává na kombinované kotle na uhlí a biomasu, kotle čistě na biomasu, tepelná čerpadla nebo na plynové kondenzační kotle.
  • Ve druhé vlně už nepůjdou peníze na tzv. „mikro“ energetická opatření (vedle výměny kotle povinné ještě např. zateplení střechy). 
  • Pro kraje se mají nové výzvy začít vyhlašovat od 31. března. Kraje by pak měly spustit své výzvy pro občany nejpozději koncem října.