Plzeňská teplárenská neplatí obcím za stavbu spalovny Chotíkov, jak slíbila

Události: Spory mezi Plzeňskou teplárenskou a obcemi Touškov a Chotíkov (zdroj: ČT24)

Plzeňská teplárenská neplní své závazky vůči dvěma obcím na Plzeňsku. Slíbila, že za postavení spalovny Chotíkov na jejich pozemcích jim každý rok zaplatí 10 milionů korun. Letos ale peníze nepřišly.

Plzeňská teplárenská se v roce 2009 domluvila s obcemi Touškov a Chotíkov, že jim každý rok poskytne minimálně deset milionů korun na další rozvoj jako kompenzaci za to, že na jejich pozemcích vystavěla spalovnu.

Teplárna ale přestala peníze posílat. Interní audit v Plzeňské teplárenské totiž podle ředitele Tomáše Drápely našel v dohodě mnoho pochybení a další platby proto zamítl. „Písemně jsme hlásili do obou obcí, že nebudeme schopni na základě této dohody to plnění nadále realizovat,“ okomentoval situaci Drápela.

Aktuálně se diskutuje o dohodě nové. Pokud na ni obce nepřistoupí, může spor skončit u soudu. „Hledáme tedy zatím cestu, abychom z toho vyšli tak, že město dostane to, co dostat má,“ popsala priority starostka Touškova Iveta Zajíčková.

V případě soudní pře dokonce hrozí, že by Touškov i Chotíkov musely teplárně vrátit prostředky, které na svůj rozvoj už dostaly. Celkem se jedná o částku 60 milionů korun na každou z obcí.

Uložit