Konec kupčení s pořadím i spaní před úřadem. Středočeský kraj změní vyřizování kotlíkových dotací

Středočeský kraj do budoucna plánuje změnu způsobu přijímání dotací na nové kotle, inspirovat se chce i v jiných regionech. Aktuální kolo kotlíkových dotací, které vyvolalo kritiku od žadatelů i rozmíšku v krajské koalici, nechce rušit. Po jednání zástupců koaličních stran to řekla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Při čtvrtečním přijímání žádostí se před úřadem vytvořila dlouhá fronta několika set lidí, policisté se zabývají podezřením, že se v ní prodávala místa zájemcům o dotace. Zástupci koalice ANO, STAN, ODS a tří nezařazených zastupitelů podle hejtmanky řešili, jak příště komunikovat v podobných krizových situacích, a shodli se na tom, že situace z minulého týdne se nesmí opakovat.

„Určitě se koukneme i do jiných krajů. Vím, že jsou kraje, které používají jiné systémy, a budeme hodnotit na půdě rady, kterým směrem půjdeme,“ uvedla Pokorná Jermanová bez dalších podrobností.

Možností je přijímat žádosti elektronicky, jako je tomu třeba v Plzeňském nebo Královéhradeckém kraji. „Těch způsobů je několik, já v tuto chvíli nebudu upřednostňovat žádný z nich, protože nikdy nenajdete systém, který je naprosto optimální,“ podotkla hejtmanka.

Kraj ve dvou kolech rozdělí přes miliardu

Připomněla, že první výzva měla dvě kola, první se uskutečnilo ještě za bývalého vedení kraje a druhé minulý týden. Ve druhém kole se rozděluje 51 milionů korun, což je zhruba desetkrát méně než v prvním.

„Většinově jsme se dohodli, že nemáme zájem rušit tu výzvu,“ uvedla hejtmanka. Připomněla, že postup úředníků by měl prověřit audit. „Osobně přebírám garanci nad tím, jak kolo bude teď zpracováváno, obálky jsou otevřeny a každý den dostanu informace, jak se seznam naplnil a co se s tím děje dál,“ dodala.

obrázek
Zdroj: ČT24

Další příležitost budou mít žadatelé na podzim, kdy je plánována druhá výzva. Podle hejtmanky by se mělo rozdělovat 502 milionů korun.

Středočeši měli velký zájem i v předchozích kolech rozdělování dotací, region patří k těm, které mají nejvíce znečištěné ovzduší v Česku. V prvním kole dotací na nové kotle hejtmanství rozdělovalo zhruba půl miliardy korun mezi více než 4000 žadatelů. Podle pevně stanovených pravidel dotační výzvy musí Středočeský kraj do roku 2018 vyměnit 3460 kotlů.