Podomní prodej Pardubice zakázaly. Nepomohla ani hrozba vysokých pokut

Události v regionech: Jediný možný způsob, jak čelit podvodným praktikám, je každou takovou zkušenost ohlásit (zdroj: ČT24)

Ani vyhláška se zákazem podomního prodeje není stroprocentní zárukou, že se po městech nebudou potulovat prodejci nabízející předražené zboží. Ti, kteří vytrvali, spoléhají především na to, že se o nich úřady nedozvědí. Lidé, které podomní prodejci navzdory zákazu navštíví, by měli svoji zkušenost ohlásit. Radnice totiž potom může prodejci udělit vysokou pokutu.

V Pardubicích, kde zákaz pouličního prodeje platí, se potuluje prodejce nabízející zámkové vložky. Jiří Myška, který se nechal přemluvit ke koupi nového zámku, za něj zaplatil téměř čtyři tisíce, až později zjistil, že má ve skutečnosti mnohem nižší hodnotu. Vrátit zámek a získat peníze zpět se mu však již nepodařilo.

Protože však prodejce přišel k Jiřímu Myškovi domů městské vyhlášce navzdory, zaměří se na něj nyní úřad městského obvodu, který by měl zahájit správní řízení. „Při porušení vyhlášky mohou městské obvody udělit pokutu, a to do výše 50 tisíc korun fyzické osobě a do výše 200 tisíc korun, pokud se jedná o právnickou osobu,“ shrnul mluvčí města Radim Jelínek.

Aby úřad začal jednat, musí se na něj ovšem nejprve člověk, kterého podomní prodejce navštívil, obrátit. Zeť Jiřího Myšky Michal Komárek přitom přiznal, že o tom nevěděl. Porušování zákazu podomního prodeje je tak pravděpodobně častější, než úřady vědí. Podle mluvčí pardubické městské policie Lucie Klementové lidé letos zatím nahlásili sedmnáct případů, loni celkem 29 případů.