Tajemství zavřené sauny. Policie šetří smrt dvou žen z Jičína

V Jičíně během saunování na Bílou sobotu večer zemřely dvě ženy, když se jim nepodařilo otevřít ani rozbít dveře. Policie nevylučuje, že by se vedle nešťastné náhody mohlo jednat o trestný čin, podrobnosti chtějí sdělit v úterý.

Neštěstí se stalo v místní části Jičína Roubousy. Pětašedesátiletá matka se svou pětačtyřicetiletou dcerou se saunovaly u svých známých v zahrádkářské kolonii. Podle prvotních informací se v sauně zlomila klika, ženy se proto nemohly dostat ven. Zkoušely rozbít okno, ale to se jim nepovedlo.

Když se majitelce sauny zdálo, že ženy dlouho nevycházejí, šla zkontrolovat, zda se něco nepřihodilo. „Našla je ležící na zemi. Přivolaní záchranáři mohli už jen konstatovat smrt,“ uvedla už v sobotu policejní mluvčí Iva Kormošová.

Kriminalisté nařídili soudní pitvu a na Velikonoční pondělí oznámili, že zahájili šetření. „Prověřování by mělo vyvrátit, nebo potvrdit, zda vůbec došlo k nějakému trestnému činu. Stejně tak se může jednat o nešťastnou událost. Jejich úkolem je všechny okolnosti prověřit,“ dodala mluvčí.

Saunér: Rizika domácího saunování jsou velká

Podle Pavla Hofrichtera z České asociace saunérů se na domácí sauny nevztahují normy, které musí dodržovat provozovatel saun například saunového centra, akvaparku, hotelu nebo penzionu. Rizika podomácku vyrobené sauny jsou velká, uvedl.

„Dveře sauny nesmí být opatřeny klikou. Standardní dveře do sauny jdou otevřít jen tlakem na dveře, otevírají se samozřejmě ven z prohřívárny. Tedy pokud by někdy nastala situace, kdy není možné použít madlo na dveřích, stačí se o dveře opřít a ty se otevřou,“ sdělil Hofrichter.