Ve Valašském Meziříčí zavedou městskou hromadnou dopravu zdarma

Od letošního září bude ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku pro všechny cestující městská veřejná doprava zdarma. Rozhodli o tom zastupitelé. Město s více než 22 tisíci obyvateli stojí ročně MHD devět milionů korun. Doplácet bude další téměř dva miliony.

Hlasování zastupitelů Valašského Meziříčí bylo rychlé a jednoznačné. Městské hromadné dopravě řekli ano. „MHD vnímám jako službu zejména pro obyvatele našeho města. Tíživá dopravní situace a smogové kalamity ve Valašském Meziříčí byly impulsem k přijetí tohoto rozhodnutí,“ řekl starosta Robert Stržínek (ANO). Za takzvanou nulovou jízdenku budou moci jezdit nejen místní obyvatelé, ale také lidé z okolních obcí, turisté a návštěvníci města, kteří do města přijíždějí za sportem, nákupy i službami.

Dopravu zaplatí město z peněz, které vybralo na pokutách

Ve městě jezdí šest autobusových linek, které ročně přepraví šest set tisíc lidí. „Věřím, že po zavedení MHD zdarma jejich počet vzroste,“ dodal starosta. Na bezplatnou dopravu autobusy bude město doplácet asi 1,9 milionu korun ročně. Už teď dává na MHD Valašské Meziříčí devět milionů korun. Přispívají i obce Poličná a Krhová, do kterých autobusy také jezdí.

Peníze na dotování dopravy Valašské Meziříčí má. Vybralo je na pokutách od řidičů, kteří překročili ve městě rychlost. „Za půl roku jsme vybrali 6,8 milionu korun. Investovat část takto získaných prostředků z dopravy zpět do dopravního systému města považuji za více než rozumné,“ vysvětlil starosta Robert Stržínek (ANO).

Veřejnou dopravu zdarma má také Frýdek-Místek

MHD zdarma mohou už od roku 2011 využívat celoročně například také lidé ve Frýdku-Místku. „Jízdné nepokrývalo náklady na MHD. Měli jsme dvě možnosti, zvýšit jízdné a vyhnat lidi z autobusů, nebo je k využívání dopravy motivovat zrušením jízdného,“ vysvětlil náměstek primátora Frýdku-Místku Karel Deutscher (ČSSD). Rozhodnutí města se podle něj vyplatilo počet cestujících, kteří MHD využívají, se zdvojnásobil.

V Praze a Brně MHD zdarma za smogu neodsouhlasili

Při smogové situaci zvažovalo zavedení MHD zdarma začátkem letošního roku také vedení hlavního města Prahy nebo Brno. Nakonec to neschválilo ani jedno z těchto měst. Naopak když je smog, jezdí zdarma veřejná doprava v Přerově. Podobně tomu bylo v Ostravě během roku 2011. Opatření ale nevydrželo, město ho vyhodnotilo jako příliš drahé.