O místo ředitele olomouckého krajského úřadu se uchází 15 lidí

Do výběrového řízení na nového ředitele či ředitelku olomouckého krajského úřadu se v termínu přihlásilo 15 lidí. Krajský úřad by měl mít nové vedení do konce května. Potvrdila to mluvčí hejtmanství Kamila Navrátilová. Výběr nového šéfa úřadu musí poté stvrdit podpisem ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„Přijali jsme 15 přihlášek do výběrového řízení. V následujících dnech budou přihlášky posouzeny, a poté výběrová komise doporučí výběr nejvhodnějších kandidátů. Součástí výběrového řízení budou i psychotesty,“ uvedla Navrátilová.

Místo v čele krajského úřadu se uvolnilo poté, co na začátku března rezignovala jeho ředitelka Lucie Štěpánková. Své rozhodnutí nekomentovala. Štěpánková po rezignaci odmítla pracovní pozice, které jí hejtmanství nabídlo, a následně dostala výpověď. Po rezignaci Štěpánkové byla dočasně pověřena řízením krajského úřadu její zástupkyně a vedoucí odboru kanceláře ředitele Svatava Špalková.

Štěpánková byla ředitelkou krajského úřadu od června 2015, kdy nahradila Michala Malacku. Tehdy zvítězila ve výběrovém řízení. V předchozích letech zastávala místa tajemnice bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) a vedoucí odboru tajemníka hejtmana.

Bývalý hejtman Oto Košta (ANO) v únoru novinářům řekl, že jeho spolustraníci z ANO požadovali odvolání Štěpánkové. Košta jim ale nevyšel vstříc. „Řekl jsem, že neshledávám manažerské pochybení na straně ředitelky,“ uvedl Košta.

Košta odstoupil na nátlak spolustraníků

Koštu na začátku února zastupitelé ANO a krajské předsednictvo hnutí ANO vyzvali k rezignaci. Jelikož tak neučinil, tak jej v závěru února odvolalo zastupitelstvo kraje. Novým hejtmanem byl na konci února zvolen Ladislav Okleštěk (ANO).

Hnutí ANO Koštovi vytýkalo například to, že jako svého poradce při předávání úřadu dočasně zaměstnal Rozbořila, který je vyšetřován v korupční kauze. Košta oponoval, že tuto praxi zavedli jeho předchůdci.

Ke kritice Košty se posléze přidali i tři hejtmanovi náměstci z ANO, ČSSD a ODS, podle nichž odmítal reorganizovat úřad a špatně komunikoval s kolegy. Košta již dříve řekl, že nepochybil a snahu o své odvolání přisoudil mocenským ambicím některých lidí.

Změna ve vedení olomouckého krajského úřadu (zdroj: ČT24)