Olomoucký kraj vyhlásil výběrové řízení na nového ředitele úřadu

Olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) vyhlásil výběrové řízení na nového ředitele krajského úřadu. Místo se uvolnilo poté, co na začátku března rezignovala ředitelka úřadu Lucie Štěpánková. Přihlášky lze posílat do 10. dubna, vyplývá z podmínek výběrového řízení, které byly zveřejněny na úřední desce hejtmanství.

Výběr nového ředitele krajského úřadu musí stvrdit podpisem ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Štěpánková své rozhodnutí rezignovat na místo ředitelky krajského úřadu nekomentovala. Bývalý olomoucký hejtman Oto Košta (ANO) tvrdí, že byl už dříve svými spolustraníky tlačen k jejímu odvolání. Po rezignaci Štěpánkové byla dočasně pověřena řízením krajského úřadu její zástupkyně a vedoucí odboru kanceláře ředitele Svatava Špalková.

Štěpánková byla ředitelkou krajského úřadu od června 2015, kdy nahradila Michala Malacku. Tehdy zvítězila ve výběrovém řízení. V předchozích letech zastávala místo tajemnice bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) a vedoucí odboru tajemníka hejtmana.

Změna ve vedení olomouckého krajského úřadu (zdroj: ČT24)

Košta: Hnutí ANO žádalo odvolání Štěpánkové

Košta v únoru novinářům řekl, že jeho spolustraníci z ANO požadovali odvolání Štěpánkové. Košta jim ale nevyšel vstříc. „Řekl jsem, že neshledávám manažerské pochybení na straně ředitelky,“ uvedl Košta.

Koštu na začátku února zastupitelé ANO a krajské předsednictvo hnutí ANO vyzvali k rezignaci. Jelikož tak neučinil, v závěru února jej odvolalo zastupitelstvo kraje. Novým hejtmanem byl zvolen Okleštěk.

Hnutí ANO Koštovi vytýkalo například to, že jako svého poradce při předávání úřadu dočasně zaměstnal Rozbořila, který je vyšetřován v korupční kauze. Košta oponoval, že tuto praxi zavedli jeho předchůdci.

Ke kritice Košty se posléze přidali i tři hejtmanovi náměstci z ANO, ČSSD a ODS, podle nichž odmítal reorganizovat úřad a špatně komunikoval s kolegy. Košta už dříve řekl, že nepochybil a snahu o své odvolání přisoudil mocenským ambicím některých lidí.