V Náchodě začala oprava průtahu městem, hrozí kolony

V Náchodě začala osmiměsíční oprava dvou úseků na tranzitní silnici vedoucí přes město ve směru od Hradce Králové na hranici s Polskem. Ve směru do Polska veškerá doprava jezdí přes opravovaný úsek jednosměrně, v opačném směru musejí řidiči objížďkami. Již od rána se tvořily pomalu jedoucí kolony ve směru od Polska a Broumova ke kruhovému objezdu Itálie vedle autobusového nádraží.

Stavbaři v pondělí na opravovaných úsecích v Pražské, Běloveské a Polské ulici začali stavět betonové bariéry oddělující jízdní pruh s auty od opravovaného pruhu. V úterý stavbaři začnou s odstraňováním živičného krytu silnice. Vedení města požádalo řidiče o trpělivost.

Protesty proti objížďce pro kamiony

Oprava měla začít již 18. března, ale proti trase objížďky pro kamiony vznesly výhrady obce Horní Radechová a Kocbeře. Následovalo jednání na kraji, který minulý čtvrtek vydal rozhodnutí o povolení uzavírky a stanovení objížďky. „Případné odvolání nemá odkladný účinek, řešilo by jej ministerstvo dopravy,“ uvedla mluvčí kraje Martina Götzová.

Nejsložitější situaci mají řidiči kamionů, kteří ve směru od Polska a Broumova pojedou ve směru na Hradec Králové 65 kilometrů dlouhou objížďkou přes Horní Radechovou, Červený Kostelec, Úpici, Trutnov a Kocbeře. Na objížďku v Náchodě odbočují právě na kruhovém objezdu Itálie. Osobní auta uzavírku objíždějí po vedlejších silnicích ve městě.

Oprava průtahu Náchodem za více než 130 milionů korun začala loni. Letos se mají opravovat úseky od vjezdu do Náchoda po křižovatku Slávie a dále na výjezdu z Náchoda ke státní hranici. Po opravě by měla být doprava přes město plynulejší a bezpečnější. Město v rámci rekonstrukce tranzitní silnice opravuje také chodníky, veřejné osvětlení a rozhlas.

Komplikace se očekávají rovněž v Trutnově, kde se při loňské objížďce v Polské a Náchodské ulici tvořily dlouhé kolony kamionů. Policie s radnicí proto připravily objížďky i v Trutnově mezi Poříčím, Horním Starým Městem a centrem města. „Zároveň apelujeme, ať lidé co nejvíce využívají městskou hromadnou dopravu nebo se po městě dopravují na kole či pěšky,“ uvedl ředitel trutnovských strážníků Radek Svoboda.

Policie: Nulová tolerance vůči řidičům

Policie vyzvala řidiče k důslednému dodržování objížděk a předpisů. „V případě jízdy do zákazů a porušování nařízení se řidiči dočkají od policistů nulové tolerance a sankcí v horní části sazeb,“ varovala mluvčí náchodské policie Eva Prachařová. Zvýšený dohled policisté plánují také na silnicích mezi Červeným Kostelcem, Červenou Horou, Žernovem a Českou Skalicí, kudy si při minulých objížďkách řidiči kamionů zkracovali cestu.

„Po celé délce objízdných tras budou policisté měřit rychlost, na některých úsecích budou mít kamiony sníženou rychlost,“ uvedla policie. Proti loňskému roku přibude na trase téměř 200 tabulek dopravního značení.

Hlavní část opravy průtahu stavbaři udělali loni od července do prosince. Řidiči tehdy v dopravních špičkách stáli při průjezdu městem i v dlouhých kolonách, nákladní auta jezdila objížďkou přes Trutnov.