Dopravce chce po Přerovu 3 miliony korun. Spor skončil u soudu

U soudu pokračuje spor přerovské radnice s původním dopravcem městské hromadné dopravy. Zástupci radnice mu loni v únoru vypověděli smlouvu kvůli neplnění podmínek. Dopravní a logistická společnost nyní po městu žádá zhruba tři miliony korun, radnice vyplacení peněz odmítá.

Podle primátora Vladimíra Puchalského (Společně pro Přerov) se město brání úspěšně. Přerov nyní hledá nového dopravce prostřednictvím výběrového řízení, do ulic by jeho autobusy měly vyjet od začátku příštího roku.

„Původní dopravce po nás žádá přes tři miliony korun. My se soudíme a úspěšně se bráníme, abychom neplnili,“ uvedl primátor Puchalský. Podle náměstka Pavla Košutka (ANO) stojí za sporem rozdílný výklad smlouvy.

„Z jejich výkladu vychází, že jim dlužíme přes tři miliony korun. Náš výklad je, že jsme platili všechno podle smlouvy. Skončilo to tak u soudu. Věřím, že soud rozhodne ve prospěch města a že výklad smlouvy, který my zastáváme, je ten správný,“ řekl Košutek. Společnost se s radnicí soudila neúspěšně už dříve.

Dopravu MHD převzala na začátku loňského února společnost Arriva, která tak vystřídala Dopravní a logistickou společnost. Ve městě bude provoz MHD obstarávat do doby, než město vybere nového dopravce prostřednictvím výběrového řízení. Město již schválilo zadávací podmínky, kritériem bude nejen cena, ale i průměrné stáří vozového parku či komfort pro cestující.

Podle Košutka je do smlouvy zabudována také možnost změny rozsahu ujetých kilometrů, důvodem jsou chystané rozsáhlé dopravní stavby ve městě. „Je možné, že budou kvůli stavbám nutné objížďky či naopak se budou některé linky rušit,“ doplnil Košutek. Podmínkou také je, aby řidiči mluvili česky a byli schopni cestujícím podávat informace.

Nový dopravce začne podle vedení radnice jezdit v ulicích města od 1. ledna 2018. Dosavadní dopravce společnost Arriva může zajišťovat dopravu v mimořádném režimu ve městě maximálně po dobu dvou let. „Harmonogram výběrového řízení je zpracovaný, určitě to stihneme,“ dodal Košutek.

Podle zjištění redaktorky České televize Zuzany Glacové by autobusy MHD měly podle radnice najezdit po městě a jeho 13 místních částech zhruba 820 tisíc kilometrů. Nově budou autobusy placené městem zajíždět i do místních částí Čekyně a Žeravice, které dosud obsluhují autobusy zajišťované Olomouckým krajem. Oproti současnému stavu půjde o zvýšení zhruba o 65 000 tarifních kilometrů za rok.

Snížení ceny o 113 milionů se nevyplatilo

Přerov má s výběrem dopravce MHD dlouhodobé problémy. Dopravní a logistická společnost, která zajišťovala ve městě MHD od března 2014, měla smlouvu do roku 2024. Kvůli finančním problémům však přišla o osm pronajatých autobusů a nedokázala poté zajistit ve městě dopravu v plném rozsahu. Smlouvu se společností podepsalo bývalé vedení města.

Dopravce tehdy nabídl cenu 136,8 milionu korun bez DPH. Město přitom původně odhadovalo cenu zakázky na 250 milionů bez DPH. Současná předpokládaná maximální hodnota zakázky činí půl miliardy korun. Podle zástupců města jde o největší zakázku, kterou současní radní ve svém volebním období vypisují. 

Náměstek primátora Přerova Pavel Košutek: MHD ve městě je opět zajištěno