Přerov vyměnil přes noc dopravce. Autobusy už jezdí podle jízdního řádu

Městská hromadná autobusová doprava v Přerově opět jezdí podle jízdního řádu. Poté, co finanční problémy dosavadního dopravce vyvrcholily tím, že přišel o osm autobusů a v pondělí zrušil více než polovinu spojů, se vedení Přerova dohodlo se společností Arriva. Ta ze dne na den nahradila Dopravní a logistickou společnost a od úterý zajišťuje provoz městské autobusové dopravy v plném rozsahu.

„Společnost Arriva převzala spoje z místních částí do centra ve čtyři hodiny ráno. Autobusy jezdí podle jízdního řádu. Nemáme zatím žádné stížnosti,“ potvrdila v úterý vedoucí odboru evidenčních správních služeb přerovského magistrátu Jitka Kočicová.

Město vypíše na dopravce evropský tendr

Arriva zatím dopravu zabezpečuje na základě objednávky. „Smlouva bude vypracována v nejbližší době. Tato společnost ale bude provozovat městskou hromadnou dopravu maximálně po dobu dvou let. Do té doby bude vybrán dopravce ve výběrovém řízení na úrovni Evropské unie,“ informovala Kočicová. Dodala, že tendr na nového provozovatele musí být po dobu jednoho roku zveřejněn v evropském věstníku.

Náměstek primátora Přerova Pavel Košutek: MHD ve městě je opět zajištěno

Město zároveň vypovědělo smlouvu Dopravní a logistické společnosti. „Na základě usnesení městské rady z 8. února platnost smlouvy skončila,“ potvrdil náměstek primátora Přerova Pavel Košutek z hnutí ANO. Tato dopravní firma nebyla schopna provoz hromadné dopravy zajistit. Minulý týden přišla kvůli finančním problémům o pět autobusů, poté o další tři. Neplatila za jejich pronájem. V důsledku toho v pondělí zrušila celkem 77 spojů.

Firma marně žádala o navýšení úhrad

Dopravce uvedl v prohlášení, že jeho problémy vyplývají z rozdílného výkladu smlouvy s městem Přerov. Konkrétně mělo jít o kompenzace ceny dopravního výkonu za určité období. „Neshoda v této otázce ovlivňuje časový harmonogram uvolňování financí v jednotlivých letech,“ uvedli zástupci firmy. Podle Košutka chtěli oproti smlouvě vyšší úhrady. „Na to jsme ale nemohli přistoupit, protože by to bylo v rozporu se zákonem,“ řekl náměstek.

Dopravní a logistická společnost je dceřinou firmou Slovenské autobusové dopravy Trnava, která provozovala autobusovou dopravu v Přerově už v letech 2009 až 2011. Pak městu smlouvu vypověděla, protože vyšlo najevo, že jako zahraniční firma tam tuto službu zajišťovat nemůže. Zaplatila za to i pokutu.

Snížení ceny o 113 milionů se nevyplatilo

Dceřiná firma slovenské společnosti pak zvítězila v přerovském tendru vypsaném v roce 2013. Zatímco město odhadovalo cenu zakázky na deset let na 250 milionů, dopravce nabídl necelých 137 milionů. Smlouvu, která měla platit do roku 2024, uzavřelo bývalé vedení města. Podle současných radních byla tato částka podhodnocená. Problémy se prý daly čekat.