Antimonopolní úřad definitivně zrušil tendr na sdílení kol v Praze

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pravomocně zrušil tendr na městské sdílení kol v Praze. Předseda úřadu Petr Rafaj ve středu zamítl rozklad, který loni 30. prosince podal zadavatel soutěže – pražský dopravní podnik. Na přelomu roku úřad tendr nepravomocně zrušil na žádost společnosti Rekola.

„Důvodem k zrušení byly nepřiměřeně nastavené technické kvalifikační předpoklady, které neodpovídaly druhu, rozsahu a složitosti plnění zakázky,“ vysvětluje Petr Švanda, mluvčí ÚOHS.

Na žádost magistrátu dopravní podnik loni vypsal dlouho připravované výběrové řízení ve výši 100 milionů korun. Uchazeči se kvůli podmínkám tendru ale odvolali k ÚOHS. Úřad vyhověl společnosti Rekola a na přelomu roku výběrové řízení nepravomocně zrušil.

Praha plánovala, že by se sdílení kol stalo součástí integrované dopravy a kolo by si bylo možné půjčit třeba na tramvajenku. Tzv. bikesharing měl začít fungovat od roku 2018. Už v lednu ale náměstek pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) připustil, že tendr by mohl zrušit i samotný zadavatel.