Právník nezaplatil v ostravském fast foodu. Po zásahu ochranky je v kómatu

Právník je po zásahu ochranky v kómatu (zdroj: ČT24)

Dvaatřicetiletý právník je už více než rok v kómatu. V obchodním centru v areálu Fórum Nová Karolina v Ostravě údajně nezaplatil v jedné z prodejen rychlého občerstvení. Zaměstnanci podniku na něj přivolali ochranku. Zástupce bezpečnostní služby ho podle obžaloby zbil do bezvědomí. Nyní za to stanul před Okresním soudem v Ostravě.

Problém se zaplacením za zboží přišel vyřešit třiapadesátiletý Roman Angelov. „O přibližně dvě hlavy vyšší Angelov vytáhl právníka z restaurace, nedlouho poté ho loktem a paží přitlačil na zeď a dal mu tři rány pěstí do obličeje. V chodbě u toalet právníka otočil na břicho a zaklekl ho kolenem na hrudníku,“ citoval z obžaloby redaktor České televize Jiří Loučka.

Muž následně upadl do stavu klinické smrti a dosud je s trvalými následky hospitalizován. Ukázalo se, že napadený doktor práv trpí vážnou psychickou nemocí, paranoidní schizofrenií. Loni 10. února měl mít záchvat právě v době, kdy navštívil rychlé občerstvení v ostravském nákupním centru.

Angelov: Vždy jsem pomáhal slabším

Obžalovaný Angelov v pondělí u soudu tvrdil, že se vždy snažil pomáhat lidem a že je v šoku, že je obžalovaný. Podle něj šlo o náhodu. „Je mi líto, co se stalo. Nikdy jsem nebyl trestaný, nejsem žádný násilník. Vždy jsem se snažil slabším a starším pomáhat,“ hájil se před soudem.

Tvrdí, že šlo o řetězec nešťastných náhod. Vše podle něj začalo tím, že takto vážně duševně nemocný člověk byl v obchodním centru bez doprovodu. Zakročit údajně musel. „Ta osoba byla nebezpečná sobě i svému okolí,“ řekl bývalý policista, který už opustil i místo v bezpečnostní agentuře. Nyní je řidičem tramvaje.

Dodal také, že se bránil. „Měl jsem strach o svůj život, mohl vytáhnout nůž a bodnout mě,“ uvedl s tím, že si myslel, že je muž pod vlivem drog. „Měl rozšířené zorničky a mluvil z cesty,“ dodal.

U soudu rovněž tvrdil, že právník v obchodním centru vyhrožoval bombou a teroristickým útokem. Tyto informace ale doposud nikdo nepotvrdil.

Angelov čelí obžalobě z ublížení na zdraví a výtržnictví. Hrozí mu až osmiletý trest. Soud bude navíc rozhodovat o finančním odškodnění. Pojišťovna za dosavadní náklady na léčbu požaduje 1,5 milionu korun. Dalších 700 tisíc korun chce za psychickou újmu matka napadeného. Další peníze v civilním řízení požaduje prostřednictvím svých zákonných zástupců a zmocněnce i samotný napadený.