Policie obvinila kvůli zakázkám pražské TSK tři lidi a jednu firmu

Do sídla Technické správy komunikací hl. m. Prahy i na její dispečink přišli policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Zahájili také několik domovních prohlídek. Policie zároveň obvinila tři lidi a jednu firmu ze sjednání výhody v souvislosti s veřejnými zakázkami Technické správy komunikací.

Podle státního zástupce Jiřího Pražáka zahájila policie trestní stíhání tří fyzických osob a jedné právnické osoby kvůli veřejným zakázkám, které firma zadávala. Obvinění se týká trestných činů zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

Před sedmou hodinou policisté z budovy dispečinku TSK Na Bojišti odvedli postupně ženu a muže, které odvezli. Není však zatím jasné, zda to byl někdo z obviněných. Koho policie stíhá, žalobce neupřesnil.

UDÁLOSTI: Policie zasahuje v sídle TSK i na dalších místech v Praze (zdroj: ČT24)

Podle informací ČTK přišla asi dvacítka policistů do sídla organizace v ulici Řásnovka na Starém Městě zhruba kolem 15:00. „Náš útvar nebude poskytovat žádné informace,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Policisté z odboru závažné hospodářské trestné činnosti Národní centrály proti organizovanému zločinu pak zamířili i  na dispečink v ulici Na Bojišti v Praze 2. Podle žalobce Pražáka současně policie zahájila domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků na řadě míst v Praze i v dalších městech.

Informaci o policejním zásahu přinesl jako první server E15.cz. „Ano, mohu to potvrdit. Důvod zásahu nám ale není známý a situaci nebudeme nijak komentovat. Policistům samozřejmě poskytujeme plnou součinnost,“ reagovala na policejní akci mluvčí mluvčí TSK Barbora Lišková.

Deník E15 připomíná, že Technická správa komunikací vypisuje mnohamilionové zakázky na výstavbu a opravy pražských silnic a dalšího městského majetku včetně kamerového systému nebo cyklostezek. Na starosti má také zimní údržbu. Firma má necelé tři stovky zaměstnanců, většinu činnosti zajišťuje prostřednictvím subdodavatelů. Nyní Praha dokončuje transformaci této příspěvkové organizace na akciovou společnost.