Vichřice srážela stromy, lesníci mají plno práce až do května

Po vichřici, která srážela stromy, mají lesníci co dělat až do května (zdroj: ČT24)

Dřevorubci v těchto dnech odklízejí stromy polámané při vichřici, která přes Česko přešla minulý týden. Škody počítají na jihozápadě Čech i na jihu Moravy. Jen státní Lesy ČR odhadují, že vichr poškodil až 100 tisíc kubíků dřeva. Stovky kmenů ale padly taky v obecních a soukromých porostech.

Jen v Karlovarském kraji vítr poškodil zhruba 30 tisíc kubíků dřeva. Nejhorší situace je nedaleko Boru na Karlovarsku. Správci lesů si tam museli na úklid po vichřici přivolat těžkou techniku. 

Vítr v místě vyvrátil zhruba sto vzrostlých stromů, jsou mezi nimi i 80 let staré kusy. Většina stromů padla k zemi, některé ale zůstaly jenom nakloněné. I ty ale nakonec skončí na pile.  

Les
Zdroj: ČT24

Vítr ale napáchal škody i jinde. Například na jižní straně Šumavy to byly tisíce metrů krychlových. V rámci majetku státního podniku Lesy České republiky poničila vichřice podle mluvčí Evy Jouklové 100 tisíc metrů krychlových dříví. Ztráty ale počítají i městské společnosti.

Přesný rozsah škod ale lesníci zatím neznají. Do některých těžko přístupných částí se hospodáři ještě nedostali. Už teď je ale jasné, že likvidace poničených stromů potrvá až do května.