Parkour na hřbitově. Školáci skákali po hrobech a s videem se chlubili na sociálních sítích

Rozbité lucerny a rozházené květiny mezi hroby a pomníky zůstaly po řádění skupiny školáků na hřbitově v Oslavanech na Brněnsku. Celou akci si natočili a video koluje po sociálních sítích. Případem už se zabývá i policie, radnice plánuje nad hřbitovem zvýšit dohled.

Místo posledního odpočinku stovek lidí z Oslavan a okolí si skupinka chlapců spletla s hřištěm. Skákali po hrobech a náhrobcích, rozbíjeli lucerny a rozhazovali květiny. „ Lampička byla rozbitá, dvířka vytržená. Vítr to udělat nemohl. Já bych ty kluky hnal,“ stěžuje si obyvatel Oslavan Zděněk Bureš.

Na radnici se teď sypou stížnosti, poškozené drobnosti v ceně stokorun bude nejspíš platit sama. Jestli účty pošle rodičům mladíků, zatím neví. „Budeme to muset nějak řešit,“ říká starosta Oslavan Vít Aldorf (ODS).

Školáci se při řádění na hřbitově natočili (zdroj: ČT24)

Ředitel školy i třídní učitelky prý chování na hřbitově s žáky řešili. Jak, ale ředitel neupřesnil. Škola je na své žáky v tomto případě krátká. Po náhrobcích skákali ve svém volném čase. „Je to určitě odrazem výchovy těch dětí v rodinách,“ říká starosta Oslavan Vít Aldorf (ODS).

Zájmu nenechavců, jen v mnohem extrémnější podobě, před víc než čtyřmi lety neunikly ani náhrobky na hřbitově ve Vranovicích. Škodu za víc než sto tisíc tu způsobili v opilosti dva mladíci kolem dvaceti let. Po několika měsících si vyslechli podmíněné tresty. „Na hřbitově jsme zavedli osvětlení, nainstalovali jsme fotopasti,“ říká starosta Vranovic Jan Helikar (ODS).

O přísnějším hlídání hřbitova po návštěvě mladíků uvažují i v Oslavanech. Opatření by vyšla na desítky tisíc korun. „Budeme velmi intenzivně uvažovat o využití městského kamerového systému i na hřbitov,“ vysvětluje bezpečnostní opatření starosta Oslavan. Video, které si mladíci na oslavanském hřbitově natočili, koluje po sociálních sítích. Všimli si ho i policisté. Hochy zřejmě jiný trest než domluva rodičů a učitelů nečeká.