ÚS zamítl stížnost exšéfa brněnských strážníků, který zahlazoval známým přestupky

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost bývalého ředitele Městské policie Brno Jaroslava Přikryla. Zahlazoval přestupky známých a za zneužití pravomoci dostal 1,5 roku vězení. Odůvodnění zatím ÚS nezveřejnil. Mluvčí soudu Miroslava Sedláčková ponechala informaci bez komentáře, protože jde o anonymizovanou trestní kauzu.

Bývalý šéf strážníků byl potrestán za to, že dvaceti známým zahladil dopravní přestupky tak, aby za ně neplatili pokuty. Za to Přikryla poslal brněnský městský soud do vězení na 1,5 roku. Stejný soud později trest zvýšil o dva měsíce prostřednictvím souhrnného trestu. Přikryl se podle verdiktu dopustil také neoprávněného nakládání s osobními daty lidí. Nechal si vytáhnout z evidence městské policie případy, na nichž chtěl ukázat to, že jeho postup při údajném zahlazování pokut byl běžný.

Po odvolání a rozhodnutí Krajského soudu v Brně se trest nakonec znovu snížil na 1,5 roku vězení, protože soudce od potrestání za neoprávněné nakládání s osobními údaji upustil.

Neúspěšné bylo i dovolání k Nejvyššímu soudu

Přikryl vinu od začátku popíral. Předloni neúspěšně podal dovolání k Nejvyššímu soudu. „Příslušný skutek byl bez jakýchkoliv pochybností objasněn, nalézací soud zvolil odpovídající právní kvalifikaci a uložený trest odpovídá všem zákonným kritériím,“ stálo tehdy v usnesení Nejvyššího soudu.

Přikryl opakovaně žádal o odklad výkonu trestu ze zdravotních důvodů a soud mu oddálení nástupu dvakrát povolil. Třetí žádost ale po přezkoumání jeho zdravotního stavu odmítl a bývalý ředitel brněnských strážníků musel koncem října do bohunické věznice nastoupit. Na špatný zdravotní stav poukazuje bývalý ředitel dlouhodobě. Loni na jaře údajně strávil několik týdnů v nemocnici.