Ostravské Bazaly čeká rekonstrukce. Bude zde zázemí pro fotbalovou akademii

Bazaly před rekonstrukcí (zdroj: ČT24)

Ostravský fotbalový stadion na Bazalech čeká rozsáhlá rekonstrukce za více než 200 milionů korun. Sportoviště by se do konce příštího roku mělo proměnit na tréninkový areál a zázemí pro fotbalovou akademii. Mají v ní působit mladí talentovaní hráči z celého regionu, řekl náměstek primátora Martin Štěpánek (ODS).

„V Ostravě chybí ucelený fotbalový areál, kde by mohli výkonnostní sportovci trénovat. Poslední byl na Jeremenku a je zrušený. V Ostravě nemáme v současné době fotbalovou akademii, je v Karviné a jsme vlastně jedním z posledních krajských měst, která ji nemají,“ vysvětlil důvody přeměny areálu Štěpánek.

Dodal, že město navíc chtělo na Bazalech zachovat fotbalovou tradici. V minulosti byl areál domovským stadionem Baníku Ostrava, který ale dnes hraje na městském stadionu ve Vítkovicích.

Víme, že je tady nedostatek ploch pro fotbal, což je objektivní pravda. Jsme jediným krajským městem, které nemá fotbalovou akademii. Je to ostuda.
Tomáš Macura
primátor města Ostravy

Současná hlavní plocha stadionu bude rozšířena a bude sloužit buď jako tři příčná tréninková hřiště, nebo jako hřiště standardních rozměrů pro mistrovské zápasy. V místě současného tréninkového hřiště vyroste jedno hřiště s umělou trávou a jedno s přírodním trávníkem. Šesté hřiště pak vznikne ještě na soukromém pozemku, který je součástí areálu.

  • - Stadion byl oficiálně otevřen 19. dubna 1959 ligovým zápasem s Ústím nad Labem. S týmem, který tehdy bojoval o záchranu, prohráli domácí 2:3 a baníkovští fanoušci byli přesvědčeni, že výsledek ovlivnil rozhodčí. Toho se pořadatelům podařilo dostat z útrob stadionu ve zdraví jen s největšími obtížemi a rozzuřený dav pak cloumal autem, v němž sudího policisté odváželi.

    - Stadion se nachází ve Slezské Ostravě v těsném sousedství Nové radnice a má v současnosti kapacitu 10 039 míst.

    - Ostravské Bazaly patří mezi několik fotbalových stadionů v ČR, které mají kapacitu nad 10 000 diváků. Fotbalová asociace České republiky (FAČR) nařídila v roce 2015 mimo jiné kvůli výtržnostem při zápase s pražskou Spartou snížení kapacity Bazalů z původních 17 372 míst na 8800 míst. Mezi požadavky bylo i úplné zavření pěti sektorů na nekryté části tribun, které kotle domácích i hostujících příznivců oddělují od středového bloku hlediště. Fanoušci ostravského klubu sepsali proti tomuto rozhodnutí petici, kterou podepsalo téměř 7000 lidí. Kapacita byla poté snížena na 10 039 diváků.
  • - Ostravští fotbalisté na Bazalech vybojovali čtyřikrát mistrovský titul (1976, 1980, 1981, 2004). Na stadionu také odehrála několik zápasů česká fotbalová reprezentace.

    - Na přelomu 70. a 80. let nebyly výjimkou ani třicetitisícové návštěvy, pak byla kapacita snížena. Stadion prodělal několik rekonstrukcí, ta poslední se uskutečnila v roce 2003 a stála 30 milionů korun.

    - Bazaly jsou majetkem města od roku 2013 a o jejich nákupu rozhodovalo bývalé vedení v čele s tehdejším primátorem Petrem Kajnarem (zvolen za ČSSD). Tehdy město celý areál odkoupilo za zhruba 115 milionů korun a klub tím zachránilo před bankrotem. Nákup Bazalů měl řadu kritiků a na zastupitelstvu se ho podařilo prosadit až při opakovaném hlasování.

    - Poslední ligový zápas na Bazalech sehrál Baník 30. 5. 2015 proti Dukle Praha. Pak se klub přestěhoval na rekonstruovaný Městský stadion do Vítkovic, který má kapacitu 15 000 diváků. 

Počítá se s využitím dalších ploch v areálu, které budou sloužit k posilování, nácviku obratnosti, vytrvalostním cvičením a podobně. Novinkou bude šedesátimetrová krytá běžecká dráha v nově vybudované tribuně.

„Hlavní objekt bude mít ve finální podobě deset šaten, posilovnu, rehabilitaci, zázemí pro lékaře, fyzioterapeuta, trenéry, prostory pro stravování a trávení volného času hráčů, tělocvičnu s hřištěm pro sálovou kopanou včetně hlediště a také technické zázemí,“ řekl Štěpánek.

Podle něj město uvažovalo o výstavbě areálu na zelené louce, ale i o možné renovaci stávajícího hlavního objektu stadionu, který je však ve špatném technickém stavu. Obě varianty by ale byly dražší než nyní plánovaná demolice původní budovy a výstavba nového zázemí.

Vybudování areálu by mělo stát 201 milionů korun, z toho nový hlavní objekt vyjde asi na 116 milionů korun. Zbytek připadá na hřiště, terénní úpravy, opěrné zdi a nové rozvody elektřiny či vody. Dalších 18 milionů korun bude stát demolice. Štěpánek předpokládá, že stavět by se mohlo začít příští rok na jaře a na konci roku by práce mohly být dokončeny.