Znovu za mříže. Zlínský soud podruhé potrestal distributory metanolu

Krajský soud ve Zlíně uložil šesti obžalovaným v ostravské větvi metanolové kauzy za ohrožování zdraví závadnými potravinami tresty od 5 let a čtyř měsíců do 8 let a čtyř měsíců. Obžaloba navrhla tresty od 6,5 až do 10,5 roku. Zlínský soud je potrestal už předloni, ale odvolací soud jeho verdikt zrušil a vrátil mu případ k doplnění dokazování. Obžalovaní vinu odmítají, jejich obhajoba proto požadovala zproštění obžaloby. Čtvrteční rozsudek je nepravomocný, aktéři se proti němu na místě odvolali.

Martinu Posládkovi zlínský krajský soud uložil osm let a čtyři měsíce (předloni 8,5 roku), Petru Čaganovi šest let a čtyři měsíce (předloni 7,5 roku), Martinu Svobodovi, Bohumilu Malátkovi a Michalu Klöselovi shodně šest let a deset měsíců, zatímco předloni dostali všichni sedm let, a Václavu Zlámalovi pět let a čtyři měsíce, kdežto předloňský trest činil 5,5 roku. Jmenovaní muži v případu figurují jako prodejci a distributoři pančovaného alkoholu.

Jeden z obžalovaných, Michal Klösel, se už dříve přiznal a projevil lítost. Tento týden však uvedl, že jen spojil dva obchodníky s alkoholem a že se v celé věci cítí v podstatě nevinen. Vinu necítí ani další obžalovaní. „Jsem v celé věci absolutně nevinen,“ tvrdil v pondělí Petr Čagan a žádal senát, aby změnil své předloňské rozhodnutí.

V ostravské větvi bylo původně stíháno sedm lidí. Miroslava Klösla, který byl původně stíhán za distribuci otráveného alkoholu na severní Moravě, soud později pravomocně zprostil viny. Ostatní byli odsouzeni za ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Nejprve jim hrozil až výjimečný trest včetně doživotí. Podle obžaloby byli stíháni pro obecné ohrožení, nakonec však státní zástupce klasifikaci činu zmírnil. Příčinou byl verdikt olomouckého vrchního soudu, který případ vrátil k projednání do Zlína po zrušení původního rozsudku.

Svědkové k objasnění případu příliš nepřispěli

K objasnění kauzy měl přispět i jeden z míchačů metanolové směsi Tomáš Křepela, který si odpykává doživotí. Vypovídat ale nechtěl. Distributor metanolem otráveného alkoholu Jiří Vacula, jenž přijal patnáctiletý trest, u soudu opětovně odmítl, že by dodal do Havířova smrtící lihoviny. Míchal je prý ještě z dříve dodaného, nezávadného lihu. Vypovídat na minulém hlavním líčení ohledně ostravské větve kauzy odmítl i druhý z doživotně odsouzených míchačů Rudolf Fian. 

Šestice distribuovala pančovaný alkohol

Podle obžaloby dostal na severní Moravu otrávený alkohol od Vaculy prodejce Martin Jirout, jemuž vrchní soud potvrdil v hlavní větvi kauzy devět let. Zprostředkoval dodávku asi 2300 litrů alkoholu otráveného metanolem pro Michala a Miroslava Klöselovy do Havířova. Podle obžaloby se alkohol přes distributory Martina Posládka, Martina Svobodu a Václava Zlámala dostal ke spotřebitelům. Podle vyšetřování mají na svědomí pět životů.

Petr Čagan opatřil Bohumilu Malátkovi 150 litrů alkoholu. Dva lidé na Přerovsku po vypití lihovin z tého várky zemřeli, uvedla obžaloba. Malátek má sám údajně na svědomí další ženu. Čagan podle obžaloby dodal i alkohol do Brna, kde jeho konzumaci nepřežil další muž. 

Díky metanolu policie objevila lihovou mafii

Metanolová aféra vypukla v roce 2012. První případy úmrtí po požití nelegálně vyráběných lihovin s obsahem jedovatého metylalkoholu se objevily tehdy v září. Poslední člověk, jehož úmrtí je spojováno s hlavní vlnou metanolové kauzy, zemřel na konci února 2014. Celkem zemřelo pět desítek lidí, mnoho dalších má doživotní zdravotní následky. 

Justice se s případem vypořádává v mnoha soudních procesech. Soudy uložily dvěma hlavním míchačům otrávené směsi –Tomáši Křepelovi a Rudolfu Fianovi –doživotí. Takzvaný boss lihové mafie Radek Březina dostal nepravomocně 13 let. Kolem něj vybudovala skupina mužů na konci devadesátých let propracovaný systém černého obchodu s lihem, jehož součástí byly i tajné podzemní nádrže v několika moravských obcích.

Během patnácti let stát na dani připravila o 6,39 miliardy korun. Namísto legálního a zdaněného lihu mafie pro výrobu lihovin ve velkém používala vyčištěný syntetický líh, na jehož úpravu Březina (absolvent VŠCHT) sestrojil zvláštní zařízení. Pro zakrytí obchodů patřila Březinovi i firma Morávia-Chem, oficiálně vyrábějící kapalinu do ostřikovačů automobilů.