Chovatelé chtějí vyšší odškodné za utracenou drůbež. Krmivo a vajíčka nám nikdo nezaplatí, říkají

Na jihu Moravy už požádaly o odškodné za utracenou drůbež kvůli ptačí chřipce víc než dvě třetiny chovatelů. Ministerstvo jim bude vyplácet sto korun za kus. Pořizovací cena jedné slepice je sto sedmdesát korun. Navíc podle chovatelů nikdo nezohledňuje náklady na krmivo a částku, o kterou přijdou za neprodaná vejce. Ivančice a Moravský Krumlov chtějí místním cenu za slepici dorovnat. Rozdíl, ale budou požadovat od státu.

Stokoruna, kterou dostanou chovatelé za utracenou slepici je podle nich málo. Většina z nich

S žádostmi o odškodné pomáhají chovatelům úředníci na radnici
Zdroj: ČT24

chovala slepice kvůli vajíčkům a živila se jejich prodejem. To už podle nich nikdo nezohlednil. „Sto sedmdesát korun za slepici jsem dal, teď mi ale začaly nést. O peníze za vejce přijdu,“ říká Vítězslav Oliva. Chovu slepic se věnuje přes deset let. Pokračovat v něm ale už nechce.

V Ivančicích a Oslavanech požádali o odškodnění už všichni chovatelé, kteří o drůbež přišli. V Moravském Krumlově sto osmdesát z dvou set dvaceti. Město všechny žádosti shromažďuje a do konce týdne je chce poslat na ministerstvo. Podle toho, kolik nakonec ministerstvo lidem vyplatí, město zváží doplatek. „Částku bude muset schválit zastupitelstvo,“ řekl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09).

Počet utracených ptáků v jednotlivých krajích
Zdroj: ČT24

Ministerstvo zemědělství bude ještě ceníky upravovat

Ministerstvo zemědělství ještě odškodné vyplácet nezačalo. V rozpočtu počítá s částkou třicet jedna milionů korun. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky musí být odškodněni všichni a částka se může ještě navýšit. Změnit se může i cena za kus drůbeže. „Ještě je tu prostor na to, abychom tu částku upravili,“ řekl Marian Jurečka.

Kromě odškodnění řeší zástupci obcí i dezinfekci prostor, kde chovatelé drůbež měli. Postarat by se o to měli sami chovatelé. Mají na to třicetidenní lhůtu a kvůli mrazům není možné místa vyčistit. Pomoci s dezinfekcí by měla specializovaná firma, zaplatí ji obce. Peníze ale pak chtějí také požadovat po ministerstvu zemědělství. „Když nám bude přát počasí, tak máme za deset dnů hotovo. A také záleží na tom, jak budou prostory připravené,“ řekl Jiří Pařez z firmy, jež bude dezinfekci provádět.

Po zrušení ochranných pásem budou moci chovatelé nakoupit novou drůbež

Za dvacet jedna dnů po dezinfekci zruší veterinární správa ochranné pásmo, za třicet i pásmo

Divoce žijících ptáků se žádná opatření netýkají. Lidé ale denně hlásí uhynulá zvířata
Zdroj: ČT24

dozoru. „Po zrušení pásem nebudou platit už žádná omezení a lidé si budou muset znovu nakoupit drůbež,“ vysvětlil Ivan Přikryl z Krajské veterinární správy Brno.

V Česku je zatím devět ohnisek ptačí chřipky. Naposledy veterináři zlikvidovali téměř čtyři sta padesát kusů drůbeže v Lověšicích na Přerovsku. Nákazu tam objevili 21. ledna. Od 13. ledna museli zasahovat v jižních Čechách, konkrétně v obcích Libějovice, Chotčiny a Sedlečko. Celkem tam utratili sto sedmdesát tři ptáků. Ve středočeském kraji to bylo výrazně víc. Od 7. ledna utratili tisíc dvacet pět kusů v Lázních Toušeň. První místo, kde se nákaza ptačí chřipkou objevila, byla 4. ledna jižní Morava. V Ivančiccích, Letkovicích, Brodě nad Dyjí a Moravském Krumlově utratili veterináři společně s hasiči víc než dvanáct tisíc ptáků.

Mapa ohnisek ptačí chřipky
Zdroj: ČT24
Speciální vysílání ČT24 o náhradách za utracenou drůbež (zdroj: ČT24)