Veterináři potvrdili první ohnisko ptačí chřipky v Olomouckém kraji

Ptačí chřipka se objevila také v Olomouckém kraji. Veterináři potvrdili ohnisko v Lověšicích na Přerovsku. Pracovníci veterinární správy už zde utratili 433 slepic a 14 kachen, více než 60 slepic mezitím uhynulo. Jde už o deváté ohnisko této nemoci v republice. Veterináři navíc odeslali na rozbor další vzorky z uhynulých ptáků, a to z Jesenicka a Prostějovska.

„Chovatel v pátek oznámil postupné hynutí drůbeže během dvou dnů,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Vyšetření pak potvrdilo subtyp nemoci H5. V pondělí veterináři vyhlásí v oblasti ochranné a dozorové pásmo a sejdou se se starosty obcí, kterých se opatření dotknou.

V Olomouci už dříve veterináři zjistili ptačí chřipku u uhynulé volně žijící labutě. U volně žijících ptáků se ale ohnisko ani dozorové zóny nevyhlašují.

Veterináři potvrdili první ohnisko ptačí chřipky v Olomouckém kraji (zdroj: ČT24)

Ptačí chřipka se v Česku objevila na začátku letošního roku zhruba po deseti letech. V Česku je v chovech zatím devět ohnisek, potvrzeny byly i úhyny u volně žijících ptáků, kromě Olomouce také v Praze, v Náchodě nebo v Hradci Králové. Čtyři ohniska jsou na jižní Moravě, jedno je ve Středočeském kraji a tři v jižních Čechách.

Chovatelé mohou dostat od státu za zlikvidované kusy náhradu, musejí o ni ale požádat do šesti týdnů od utracení zvířat. Kvůli nákaze platí zákaz pořádání výstav ptáků, komerční chovatelé nesmějí ptactvo mít ve volném výběhu, jinak jim hrozí až dvoumilionová pokuta.

Ptačí chřipka je rozšířená i v mnoha evropských státech. Na Slovensku ji veterináři od závěru loňského roku potvrdili v 19 případech. Virus typu H5N8 se snadno přenáší mezi ptáky, lidé se jím ale podle dosavadních poznatků nakazit nemohou.