Krasobruslařský šampionát pohlídá URNA. Policisté budou mít i „dlouhé zbraně“

Na bezpečnost návštěvníků, sportovců a hostů bude během blížícího se evropského šampionátu krasobruslařů v Ostravě každý den dohlížet až 150 policistů. Do opatření se podle šéfa Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Tomáše Kužela zapojí také Útvar rychlého nasazení.

Policisté a speciální pořádkové síly budou podle Kužela nejen v Ostravar Aréně a jejím okolí, ale i v hotelích a na Masarykově náměstí v centru města, kde po celou dobu akce bude umístěna zóna pro fanoušky.

ME se uskuteční od 25. do 29. ledna v Ostravar Aréně. „Na celém opatření se bude podílet 100 až 150 policistů. Podle toho, jak významný bude daný den program a jak dlouho potrvá,“ uvedl Kužel. K zajištění bezpečnosti policisté přistupují s větší intenzitou, než tomu bylo předloni, kdy Ostrava hostila část hokejového mistrovství světa. 

Souvisí to (zapojení oddílů URNA, pozn. red.) s vývojem bezpečnostní situace ve světě, ale hlavně v Evropě a se záležitostmi, které se staly například v Německu.
Tomáš Kužel
šéf Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje

Týkat se to bude i zajištění prostor, kde se budou ve větší míře shromažďovat lidé. „Například v místě fanouškovské zóny na Masarykově náměstí uvidíme policisty s dlouhými zbraněmi,“ dodal.

Policisté zatím nepočítají s instalací mobilních betonových zábran, které by měly zabránit najetí automobilu do davu lidí. Příjezdové cesty k Masarykovu náměstí jsou totiž vybaveny vysouvacím zařízením, které tuto službu splní. Prostory u vstupu do haly zase chrání před takovýmto útokem betonové květináče.

V hale se budou hledat i výbušniny

Opatření policisté připravují už dva týdny. Jejich práce přímo v hale začne v neděli, kdy ji budou po celou noc prohledávat pyrotechnici. Do kontroly se podle Kužela zapojí i členové Útvaru rychlého nasazení. Dodal, že nepočítají s povoláním posil z jiných krajů. „Akci zajistíme sami. Využijeme ale celorepublikových útvarů, jako je pyrotechnická služba či Útvar rychlého nasazení,“ doplnil.

Pořadatelé očekávají celkovou návštěvnost v ostravské hale okolo 40 000 lidí. Na první dva dny mistrovství ještě vstupenky jsou k dispozici. Volná místa ale obsadí například školáci či děti z dětských domovů.

Kontroly při vstupu do haly budou provádět pracovníci najaté bezpečnostní agentury. Nebudou využívat bezpečnostní rámy, ale pouze mobilní ruční detektory na kov a výbušniny. Kontrolovat budou každého příchozího. Do haly nebudou lidé vpuštěni například s tyčemi, noži, zbraněmi či vším, co by jako zbraň mohlo posloužit.

  • Pořadatelské město připravilo pro ME speciální kolekci upomínkových předmětů. Zájemci si budou moci zakoupit například oblečení s logem šampionátu, ale i drobnější předměty, jako jsou hrníček, náramek nebo zápisník. Chybět nebude ani oblíbený dřevěný kůň, který patří k nejdéle využívaným propagačním předmětům města. Koně má Ostrava ve svém znaku. Předměty budou k dispozici nejen přímo v Ostravar Aréně, ale část i v pobočkách Ostravského informačního servisu.

Stanislav Žídek z organizačního výboru ve čtvrtek naznačil, že diváckým zájmem ostravské mistrovství patří k výrazně nadprůměrným. „Od pátku do neděle jsme vyprodaní, což není úplně obvyklé s výjimkou zemí jako Japonsko nebo Korea v celosvětovém měřítku. I na poslední tři dny zřejmě ještě pár lístků uvolníme, protože jsme mohli zrušit některé povinné technické blokace. Z pohledu zájmu diváků jsme spokojeni a mile překvapeni,“ řekl Žídek s tím, že v předprodeji zbývají lístky na úvodní dva dny.

Šest dnů před úvodními soutěžními jízdami je Ostravar Aréna přichystána na první krasobruslaře. Ti se do města začnou sjíždět od soboty. „Hlavní část závodníků přijede během soboty a neděle. První tréninky jsou na programu od pondělního rána,“ řekl Žídek.

Podle něj se šampionátu zúčastní 36 mužů, 35 žen, 18 sportovních dvojic a 30 tanečních párů. Ze startovní listiny vypadla pouze jedna krasobruslařka z Lucemburska.

  • Ostravar Aréna (dříve ČEZ Aréna, Palác kultury a sportu) - jedna z dominant Ostravy, která byla dokončena a slavnostně otevřena v roce 1986. Za dobu své existence se stala významným sportovně-kulturním centrem a vyhledávaným místem konání národních, evropských a světových mistrovství, koncertů největších hudebních hvězd, sportovních turnajů a jiných vyhledávaných akcí. Hala je domácím prostředím hokejového týmu HC Vítkovice Ridera.
  • Na přelomu let 2003 a 2004 prošla rekonstrukcí a modernizací a slavnostně byla znovuotevřena 6. dubna 2004 koncertem José Carrerase. Od roku 2016 nese hala název Ostravar Aréna. V současnosti je hala jedním ze sportovišť patřících společnosti Vítkovice Aréna, a. s. S kapacitou až 12 500 diváků je jednou z největších víceúčelových hal v České republice a díky modernímu technickému vybavení, množství variant svého vnitřního uspořádání a šíří poskytovaných služeb může poskytnout zázemí i pro náročné akce.