Budovy Transgasu v centru Prahy zřejmě padnou, ministerstvo se jich nezastalo

Ministerstvo kultury nepřiznalo památkovou ochranu komplexu budov Transgas v pražské Vinohradské ulici. Ačkoli podle úřadu je architektonicky unikátní, vhodně nezapadá do okolní zástavby. Ministerstvo tak nebude bránit jeho zbourání. Rozhodnutí ale ještě není pravomocné, účastníci řízení se mohou odvolat.

Podnět k prohlášení komplexu Transgasu památkou dal ministerstvu kultury Klub za starou Prahu poté, co vlastník budov HB Reavis začal chystat jejich demolici. Na jejich místě má vyrůst polyfunkční objekt sestávající ze sedmi budov, který navrhl architekt Jakub Cigler.

Návrh na prohlášení Transgasu památkou nenašel ohlas ani u Národního památkového ústavu, podle kterého na místo, kde stojí, nezapadá. „Dotčený areál nevytváří městotvorné prostředí a hmotově i měřítkem poškozuje prostředí městské památkové zóny,“ konstatovali památkáři.

Ministerská komise nakonec dospěla k podobnému závěru. „Architektonické kvality stávající budovy nevyvažují jeho závažné urbanistické nedostatky,“ stojí v ministerském stanovisku, na které upozornil mluvčí HB Reavis Jakub Verner. Verner upozornil, že Ciglerův projekt, který podle něj „reflektuje okolní měřítko Vinohrad“, kladně hodnotí významní architekti jako Eva Jiřičná, Zdeněk Lukeš i Václav Aulický, který byl architektem stávajícího komplexu.

Soubor staveb bývalého Plynárenského centrálního dispečinku Transgas a ministerstva paliv a energetiky stojí pod budovou Československého rozhlasu. Zastánci ochrany budov uvádějí, že dílo týmu Jindřich Malátek, Ivo Loos, Zdeněk Eisenreich a Václav Aulický je jednou z nejvýraznějších realizací ve stylu brutalismu v Česku.

  • Československo se v roce 1970 zavázalo k přepravě plynu ze SSSR na západ Evropy a ke stavbě příslušného plynovodu. Součástí celé akce bylo zřízení ústředny vybavené moderní technikou, přesněji dispečinku transitního plynovodu a administrativní budovy Federálního ministerstva paliv a energetiky, obchodu a služby.
  • Jako první byla v roce 1974 dokončena ústřední budova dispečinku. Izolační fasáda kvádrové budovy byla sestavena z 18 tisíc žulových dlažebních kostek.
  • Dvě věžové budovy vycházely z původního návrhu architektů Iva Loose, Jindřicha Malátka, Jiřího Eisenreicha a Václava Aulického a jejich výška byla regulována s ohledem na Národní muzeum. Třetí budova štítové zdi Rozhlasu byla věnována dodatečně.
  • Komunisté měli v plánu podobné stavby vystavět podél celé magistrály. Ta měla původně směřovat nad Muzeum na estakádě. Z plánu ale nakonec sešlo. Zůstal jen objekt na Vinohradské třídě a pár dalších budov.
  • Mezi svoje položky zařadil budovy Transgasu třeba cyklus přednášek Nejošklivější architektura Prahy. Klub Za starou Prahu však oceňuje jeho odvážné urbanistické prvky. 

Transgas ovšem není jedinou stavbou druhé poloviny minulého století, na jejíž památkovou ochranu dostalo ministerstvo kultury návrh. Rozhoduje například o statutu pražského obchodního domu Kotva a zvažuje zahájit řízení o karlovarském hotelu Thermal. V minulosti ministerstvo prohlásilo památkou pražský obchodní dům Máj, naproti tomu obchodní dům Ještěd v Liberci se památkou nestal a jeho vlastník ho poté zboural.