Rok po demonstracích: Kriminalita na Šluknovsku stále roste

Ústí nad Labem – I rok po protiromských demonstracích kriminalita na Šluknovsku mírně roste, na bezpečnostní konferenci Ústeckého kraje to uvedl krajský policejní ředitel Tomáš Lansfeld. Loňské policejní zásahy vyšly na 71 milionů korun a do terénu bylo nasazeno přes 3 500 lidí. Letos se už obyvatelům měst v nejsevernějším českém regionu demonstrovat nechce.

Mezi lety 2010 a 2011 vzrostla podle policie kriminalita v regionu o 17 procent. Právě kvůli rostoucí kriminalitě a několika útokům, kdy podle policie útočili Romové na bílé obyvatele, začaly na konci loňského srpna naplno etnické nepokoje. Provázela je série demonstrací, občasných potyček radikálů s policií a také nasazení pořádkových jednotek. První z případů, které stály na počátku těchto nepokojů, jde k soudu 9. října. 

Podle Lansfelda kriminalita na Šluknovsku stále mírně roste. Stabilizovaná je prý majetková trestná činnost, jejíž nárůst není takový jako v posledních třech letech. Přibývá ale násilných trestných činů. „Vývoj násilné a mravnostní kriminality je nepříznivý. Dokonce začíná překračovat úroveň, která se stala spouštěčem loňských protestů,“ řekla dnes hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.     

Letos se už obyvatelům měst v nejsevernějším českém regionu demonstrovat nechce. S protiromskými hesly spojila ve Varnsdorfu v polovině září svou předvolební kampaň krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti a nakonec přilákala jen asi 200 až 250 lidí, zčásti místních, zčásti svých skalních sympatizantů z celého Česka. Demonstranti prošli i kolem problémových domů, kam při loňských nepokojích nesměli. S jejich obyvateli se sice hodně provokovali, ale policie nakonec žádné výtržnosti nezaznamenala.   

V Ústeckém kraji jsou však stále desítky lokalit, kde hrozí sociální nepokoje. Policie proto teď přesouvá co nejvíce lidí do ulic. Téměř polovina obyvatel Ústeckého kraje navíc čeká, že do tří let se situace ve vyloučených lokalitách ještě více zhorší – vyplynulo to z aktuálního průzkumu kraje. Postupně také vzniká speciální pořádková jednotka Ústeckého kraje. „Počet jejích členů se rozšíří na 130 policistů,“ uvedl dnes náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška. Brzy po nepokojích politici i vedení policie slibovalo až 250 policistů, přijatých je jich zatím kolem 50.

Na Šluknovsku se za pokoj na ubytovně platí i pět tisíc korun měsíčně za osobu. Podle odborníků tak patří bydlení pro sociálně slabé rodiny v přepočtu na metr čtvereční mezi nejdražší v Česku. Starostové ze severu Čech proto kritizují vládu, že stále není hotový zákon o sociálním bydlení. Ten má zabránit tomu, aby na sociálních dávkách vydělávali majitelé nemovitostí namísto toho, aby pomoc šla opravdu jen potřebným. Jenomže úředníci se zatím už rok snaží nejdřív definovat, co je vlastně bytová nouze. Zákon se do Poslanecké sněmovny dostane zřejmě až v roce 2014.