Praha 8 nechce platit miliony za stavbu radnice, proti nálezu se odvolala

Praha 8 nechce platit přes 19 milionů korun za stavbu multifunkčního domu a radnice na pražské Palmovce. Odvolala se proti nálezu Rozhodčího soudu, který jí nařídil zaplatit částku firmě Metrostav Alfa.

„Využíváme možnost požádat o přezkum rozhodnutí jinými rozhodci, protože nesouhlasíme jak s verdiktem samotným, tak především se zdůvodněním, proč bychom měli zaplatit oněch zhruba 19 milionů korun. Rozhodčí soud řekl, že budova nepatří městské části Praha 8, přesto nám uložil zaplatit část peněz za výstavbu. Což si odporuje,“ sdělil ČT mluvčí Nového Centra Palmovka František Králík.

Osmou městskou část zastupuje společnost Centrum Palmovka. Ta by měla zaplatit přes devatenáct milionů korun firmě Metrostav Alfa, která staví novou multifunkční radnici a obchodní centrum na pražské Palmovce. Centrum Palmovka podle svého mediálního zástupce Františka Králíka nemůže souhlasit s odůvodněním rozhodčího nálezu, protože si odporuje. Tvrdí totiž, že vlastníkem budovy není Praha 8, přesto po její akciové společnosti žádá zaplacení části ceny za výstavbu budovy.

Vleklé potíže

Problémy v souvislosti s výstavbou se táhnou již řadu měsíců. Firma CP podala žalobu na určení vlastníka rozestavěné budovy již loni v červenci. Pochybnosti o vlastnictví vyplynuly z analýzy smluv, které si nechala firma udělat. Trestní oznámení rovněž podala kvůli podezření ze spáchání trestného činu při zadání zakázky.

Stavbu centra za více než 1,1 miliardy korun schválila Praha 8 již v roce 2010. Dosud vyplatila stavební firmě asi polovinu částky. Samotná výstavba začala předloni v dubnu. Budova by měla zabírat plochu o rozloze více než 16 000 metrů čtverečních.