Olomoucký soud potvrdil tresty za loupež 77 milionů. Expolicista podá dovolání

Za organizaci deset let staré loupeže 77 milionů korun z vozu bezpečnostní služby má expolicista Roman Dolíhal strávit ve vězení 20 let. Jeho trest, stejně jako tresty ostatních obžalovaných, potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Kromě loupeže soud Dolíhala uznal vinným i z vraždy pravděpodobného komplice, velitele přepadeného vozu s penězi. Dolíhal u soudu vinu opětovně popřel a jeho advokát po vynesení rozsudku oznámil, že podá dovolání.

Kromě Romana Dolíhala uznal soud vinným také jeho bratra Antonína a Jaroslava Havlíka a Jiřího Bartoně. Bratr hlavního aktéra Antonín Dolíhal si už v červnu u brněnského krajského soudu za svůj podíl na přepadení vozu vyslechl trest deset let vězení, další komplic Jaroslav Havlík 11 let vězení. Jiřího Bartoně, který následně pomáhal odklízet tělo velitele vozu, potrestal soud 2,5 lety podmíněně odloženými na čtyři roky. Ke svému činu se přiznal.

Obhájce Romana Dolíhala u vrchního soudu požadoval zrušení rozsudku a jeho vrácení krajskému soudu. Stejný návrh přednesl i Havlíkův obhájce. Právní zástupce Antonína Dolíhala požadoval, aby byl jeho klient přeřazen do mírnějšího typu věznice. Antonín Dolíhal se k loupeži přiznal a už během vyšetřování se rozhodl spolupracovat. Vypovídal proti svým komplicům a za organizátora označil právě svého bratra Romana. 

Po domluvě s ním údajně sehnal převleky potřebné pro přepadení vozu a další vybavení. Loupež se podlě něj pak odehrála podle plánů. Peníze si, podle jeho slov, Dolíhalovi, jejich kolega a řidič vozu rozdělili mezi sebe rovným dílem.

  •  9. srpna 2006 – Přepadení vozu s penězi. Zmizelo 77 milionů korun.
  • březen 2010 – Nahlášeno pohřešování řidiče přepadeného vozu.
  • 18. března 2015 – Obviněni 4 lidé, bývalí policisté.
  • 19. března 2015 – Nalezeny ostatky řidiče v Drásově na Brněnsku.

Roman Dolíhal svou vinu znovu popřel

Roman Dolíhal u vrchního soudu zopakoval, že loupežné přepadení vozu u Slavkova nemá na svědomí on. Krajský soud podle něj špatně vyhodnotil důkazy i svědecké výpovědi. Výpověď svého bratra Antonína, který se k činu přiznal a popsal přípravu i průběh přepadení vozu s penězi, Roman Dolíhal označil za nepravdivou. Antonín podle něj nebyl schopen popsat průběh a detaily přepadení.

Roman Dolíhal argumentoval tím, že v době přepadení byl v práci, což ale krajský soud podle něj nevzal v úvahu. Součástí spisu podle Dolíhala nejsou informace o údajném policejním sledování jeho osoby, ze kterých by bylo zřejmé, kde se v době přepadení pohyboval. Státní zástupkyně Romana Dolíhala označila za přesvědčivého manipulátora s důkazy a jako nepravdivou odmítla informaci, že ho policie sledovala. Podle ní krajský soud dobře vyhodnotil důkazy a uložil tresty, které odpovídaly návrhu obžaloby.

Při loupeži muži ukradli 77 milionů

Loupež se stala v srpnu 2006, kdy tři maskovaní muži tehdy přepadli vůz bezpečnostní služby Brink's C.L. na silnici mezi Slavkovem a Rousínovem. Za pět minut uloupili z dodávky 77 milionů korun. Při loupeži měla trojice u sebe pistole, ale hrozila také napodobeninou bazuky.

Policie tehdy rozjela rozsáhlé pátrání po pachatelích a vytvořila tým policejních specialistů nazvaný Mega, který dostal případ na starosti. Speciální tým vyslechl stovky svědků. Případ ale neobjasnil a v únoru 2008 odložil.

Zlom v případu nastal ve chvíli, kdy v březnu 2014 objevili kriminalisté na skládce v Drásově na Brněnsku pozůstatky velitele oloupeného vozu. Ten byl už dříve prohlášen za pohřešovaného. Kromě jeho pozůstatků našla policie v rybníce u obce Žleby na Brněnsku i protitankovou střelu použitou při loupeži. Z vraždy posléze usvědčil Romana Dolíhala jeho bratr, podle patologů byl velitel uškrcen. 

Většinu peněz z loupeže bývalí policisté investovali do nemovitostí či je půjčili svým známým. Polovina z ukradených sedmdesáti sedmi milionů korun se nikdy nenašla. Antonín Dolíhal tvrdil, že je s bratrem nevhodně investovali.