Celkem čtyřicet jedna let za loupež peněz u Slavkova

Tresty až ve výši desítek roků ve vězení dostali aktéři jedné z největších loupeží peněz v Česku. Tři muži oblečení v policejních uniformách přepadli před deseti lety u Slavkova u Brna vůz bezpečnostní agentury a posádku přinutili vydat 77 milionů korun.

Před soudem skončili bratři Roman a Antonín Dolíhalovi, Jaroslav Havlík a Jiří Bartoň. Hlavní aktér loupeže Roman Dolíhal sice u soudu tvrdil, že neloupil, nikoho nezabil a pomáhal jen odklidit tělo, soud ho poslal do vězení na 20 let. Uznal ho vinným z loupeže i vraždy komplice, velitele vozu s penězi.

Jeho bratr Antonín Dolíhal se k loupeži přiznal, během vyšetřování se rozhodl spolupracovat. Vypovídal proti svým komplicům a za organizátora označil svého bratra Romana. Soud mu uložil 10 let vězení.

Jaroslav Havlík, který vinu popíral a tvrdil, že se přepadení vozu neúčastníl, dostal 11 let. Jiří Bartoň, který pomáhal s odklizením těla velitele vozu vyvázl s podmínkou.

Polovina z ukradených sedmdesáti sedmi milionů korun se nikdy nenašla. Antonín Dolíhal tvrdil, že je s bratrem nevhodně investovali a přišli o ně. 

  •  9. srpna 2006 – Přepadení vozu s penězi. Zmizelo 77 milionů korun.
  • březen 2010 – Nahlášeno pohřešování řidiče přepadeného vozu.
  • 18. března 2015 – Obviněni 4 lidé, bývalí policisté.
  • 19. března 2015 – Nalezeny ostatky řidiče v Drásově na Brněnsku.

Roman Dolíhal trvá na tom, že je nevinný

Roman Dolíhal se proti rozsudku na místě odvolal. „Nepopíráme, že se loupež stala, ale to že byl můj klient potrestán dvaceti lety za něco, co neudělal,“ trvá na nevině Romana Dolíhala jeho obhájce Robert Grund. Za důkaz nepovařuje Grund ani to, že proti Dolíhalovi svědčil jeho bratr a spoluvězni. „Je to nešvar poslední doby. Objevili se svědci, kterým se měl svěřovat ve výkonu vazby. To je nesmysl,“ dodal Robert Grund.

Obhájce tvrdí, že mají další důkazy o tom, že neměl Romad Dolíhal s ukradenými penězi nic společného. „Důkazy jsou ve spise. Na všech směnkách a nákupech je podepsán jeho bratr,“ řekl Grund.

Podle předsedy senátu Miloše Žďárského byla u Romana Dolíhala jediná polehčující okolnost to, že před spácháním trestného činu vedl řádný život. U Antonína bylo výraznou polehčující okolností i jeho přiznání a to, že se rozhodl svědčit. Antonín Dolíhal si ponechal lhůtu na odvolání. Jaroslav Havlík se také odvolal.

Státní zástupkyně Ludmila Doležalová byla s rozsudkem spokojená. „Rozsudek odpovídá důkazní situaci i obžalobě,“ řekla. U soudu byla i bezpečnostní služba Brink's C.L. Návrh na odškodnění na poslední chvíli vzala zpět.

K rozpletení případu pomohl nález těla řidiče

Patrně čtvrtá největší loupež v historii České republiky se stala v srpnu 2006. Na silnici mezi Slavkovem a Rousínovem zastavili vůz bezpečnostní služby Brink's C.L. dva muži vydávající se za policisty. Za pět minut uloupili z dodávky skoro osmdesát milionů korun.
Policie tehdy rozjela rozsáhlé pátrání po pachatelích a vytvořila tým policejních specialistů nazvaný Mega, který dostal případ na starosti. Speciální tým vyslechl stovky svědků. Případ ale neobjasnili. K odhalení kauzy nepomohlo ani to, že bezpečnostní agentura Brink's C.L. vypsala odměnu na dopadení pachatelů ve výši dvacet tisíc eur. Tým jej proto v únoru 2008 odložil.

Řidič přepadeného vozu byl prohlášen za pohřešovaného. Zlomový okamžik ale nastal v momentě, kdy v březnu 2014 objevili kriminalisté na skládce v Drásově na Brněnsku jeho ostatky. Jejich identifikace jim pomohla v dalším rozplétání případu. Kriminalisté zjistili, že lupiči byli s řidičem domluvení.

Tématu rekordní loupeže u Slavkova se věnovalo i speciální vysílání ČT24 (zdroj: ČT24)

Bezkonkurenčně nejvyšší částku, 560 milionů korun, si lupič odnesl 1. prosince 2007 z budovy bezpečnostní agentury v Praze 3.

Celkem 154 miliony uloupili 16. září 2002 ozbrojenci z obrněného vozu, který převážel peníze z centrály Citibank v Praze 6.

V říjnu 2007 pak dva ozbrojení lupiči přepadli vozidlo bezpečnostní agentury u silnice mezi Neplachovem a Ševětínem na Českobudějovicku a ukradli peníze a stravenky v hodnotě 80 milionů korun.

  • prosinec 2007 – 560 milionů korun z budovy bezpečnostní agentury v Praze 3
  • září 2002 – 154 milionů korun z obrněného vozu na Evropské třídě v Praze
  • srpen 2006 – 77 milionů korun z vozu bezpečnostní agentury nedaleko Slavkova u Brna
  • říjen 2007 – 80 milionů korun z vozu bezpečnostní agentury na Českobudějovicku
  • leden 2008 – 74 milionů korun z vozu, který převážel peníze u Sedmihorek na Semilsku
  • březen 2006 – 37 milionů korun ze služební Fabie bezpečnostní agentury v Jindřichově Hradci