Výročí 17. listopadu si připomínají i na Moravě a ve Slezsku

Brno si připomíná 17. listopad (zdroj: ČT24)

K připomínce 17. listopadu se ve státní svátek připojila také města na Moravě a ve Slezsku, kam sametová revoluce dorazila v roce 1989 s mírným zpožděním. Konaly se zde kulturní akce i vzpomínková shromáždění.

Brněnský primátor: Mladí lidé jsou důležití

Do Brna sice pražské události dolehly zejména díky vysílání rádia Svobodná Evropa už 17. listopadu, poprvé se ale v jihomoravské metropoli demonstrovalo 20. listopadu. Centrem revoluce byla Filozofická fakulta Masarykovy univerzity (tehdy Univerzity Jana Evengelisty Purkyně).

17. listopad si na Moravě připomínaly v řadě měst. Ve Zlíně uctěním památky obětí totalitních režimů, v Kroměříži například ve stálé expozici věnované Karlu Krylovi akcí Světlo pro Kryla. Nejvíce akcí se konalo v Brně, kde se mimo jiné uskutečnil tradiční lampionový průvod. Na hlavní vzpomínkové akci se dopoledne sešli u Památníku tří odbojů představitelé města Brna, Jihomoravského kraje i zástupci politických vězňů.

17. listopad je velmi důležitým datem nejen obecně pro český národ, ale i v mezinárodním měřítku. V roce 1939 nastartoval boj proti nacismu a na druhou stranu i obrovské represe, zejména proti českým studentům. A v roce 1989 to byli právě studenti, kteří nastartovali poslední fázi boje s totalitními režimy.
Petr Vokřál
brněnský primátor (ANO)

Na brněnské Fakultě architektury VUT byla u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii odhalena pamětní deska bývalému studentovi Pavlu Švandovi, jehož tělo se našlo v říjnu 1981 na dně propasti Macocha. Jeho smrt se nikdy nepodařilo jednoznačně vyšetřit, jeho bývalí kamarádi či příbuzní si však myslí, že na ní měla podíl Státní bezpečnost. Švanda se na přelomu 70. a 80. let zapojil do aktivit proti komunistickému režimu.

„Nechoďte na havíře s filozofií“

I na severní Moravě a ve Slezsku se první organizované akce objevily až tři dny po pražských demonstracích. Tento region změně odolával nejdéle. „Ostrava byla plná horníků, dělníků, aspoň to tak sdělovala komunistická strana, takže tady šlo všechno trochu pomaleji. Konaly se zde dokonce demonstrace na podporu komunistů, které v takové velikosti v celé zemi neměly obdobu,“ připomněl předseda sdružení PANT Petr Pánek.

K protestům chartistů, studentů a umělců se postupně přidávali i další lidé, zásadní byl vstup horníků a hutníků do generální stávky 27. listopadu. Stávkový výbor v OKD tehdy vedl Ladislav Vrchovský, který se do dolů dostal za trest jako odpůrce srpnové invaze v roce 1968. Podle něj bylo nejtěžší místní lidi přesvědčit, že už je čas na změnu.

Ostrava si připomíná 17. listopad (zdroj: ČT24)

„Když se ptal Václav Havel: Ostrava nic, co se děje? Říkal jsem: Ostrava je parní válec, my pod ním topíme, tlak musí narůstat, ale jak se  rozjede, tak už to nikdo nezastaví. A ono se to rozjelo,“ říká.

17. listopad připomínaly v Moravskoslezském kraji setkání pamětníků, koncerty či průvod. Ostravští studenti uspořádali druhý ročník závodu Kampus Run.