Černé skládky jsou problém, který ničí přírodu. V Ostravě proti nim nasazují i fotopasti

Černé skládkování

Přírodu v Moravskoslezském kraji zatěžuje mnoho černých skládek. Úřady přitom nemohou účinně zasáhnout. Chybí jim totiž důkazy o zakladatelích skládek. Pokuty se přitom mohou vyšplhat třeba až k 75 tisícům korun. Jeden z čerstvých případů založení skládky zachytil štáb České televize v Ostravě-Radvanicích. A jiné zachycují fotopasti využívané ekology k monitorování pohybů zvěře.

Muže, který sypal odpad do lesa, zahlédl v úterý odpoledne člen myslivecké stráže. Odpadky podle něj přivezl v dodávce. Když se ale snažil odjet, auto zapadlo v blátě. Poté, co myslivec na místo přivolal strážníky, muž utekl.

„Myslím si, že to bere příliš na lehkou váhu, on si asi neuvědomuje, že za to může dostat velkou pokutu,“ sdělil předseda myslivecké stráže Jaroslav Nociár. Strážníci při udělování pokut zjišťují, zda daný člověk spáchal svůj čin opakovaně.

„V případě, že zjistí, že jde o opakování, tak věc předává příslušnému úřadu,“ sdělil mluvčí ostravské městské policie Michal Maršo. Úředníci pak mohou udělit pokutu vyšší než sedm desítek tisíc korun.

V pohotovosti jsou fotopasti

Ostrava ve spolupráci například s ekology přikročila také k většímu využívání fotopastí, které mohou snadno odhalit nelegální skládkování. Některé z nich mají i infračervený přísvit, a pachatele tak umějí odhalit a vyfotit i v noci.

Černé skládky už v Ostravě začali lidé monitorovat a hlásit je na internetu. Momentálně jich je zde přes 70.

Vznikají (skládky) v podstatě všude tam, kde je prázdný areál, kde jsou opuštěné lokality, lesy.
Aleš Boháč
místostarosta Ostravy-Radvanic a Bartovic
  • Radnice ve Šternberku na Olomoucku se potýká s rostoucím počtem nelegálních skládek, které lidé zakládají hlavně v okolí popelnic a kontejnerů. Město proto zpřísní postihy a uvažuje o nákupu mobilního kamerového systému, pomocí kterého by na dění v okolí popelnic a kontejnerů dohlíželo.
  • V loňském roce město zlikvidovalo 75 černých skládek. Odvezlo z nich téměř 42 tun odpadu, což stálo městskou kasu více než 154 000 korun. Proti černému skládkování chtěji šternberští radní nasadit i kamerový systém.

Loni Ostrava přikročila k rozšíření provozní doby ve čtyřech sběrných dvorech. I tak chce zamezit vzniku dalších černých skládek. Některé z nich totiž vznikají přímo před branami sběrných dvorů.

Například ve sběrném dvoře v Krásném Poli byl kamerový systém instalován loni na jaře a zdejší městská policie jen za prvních několik týdnů jeho fungování předala k přestupkovému řízení šestnáct případů nelegálního zakládání černých skládek.

Mají otevřeno i v neděli. Stále to nestačí

V Ostravě jsou už řadu let čtyři ze 12 sběrných dvorů otevřeny denně včetně nedělí. Jde o sběrné dvory v Porubě, Zábřehu, Přívoze a Kunčicích, které jsou navíc od dubna do října v provozu od 08:00 do 20:00, ve zbývající části roku jejich provozní doba končí v 18:00.

Pokud lidé založí nelegální skládku a jsou přitom přistiženi, mohou v přestupkovém řízení dostat pokutu od 500 korun. Nejnižší hranice hrozí hlavně těm, kdo se přestupku dopustí poprvé.