Hvězdárna Ďáblice jako jediná umožní pozorování vozíčkářům

Hvězdárna Ďáblice se otevřela vozíčkářům (zdroj: ČT24)

Hvězdárna Ďáblice jako jediná v Česku umožní astronomická pozorování velkým dalekohledem také vozíčkářům. Projekt spustila při příležitosti šedesátého výročí provozu. Plošina dopraví vozíčkáře k dalekohledu a díky vylepšeným prvkům původního dalekohledu mu umožní pozorovat oblohu z vozíku. Bezbariérový pohyb už delší dobu do jisté míry umožňuje Planetárium Praha i Štefánikova hvězdárna.

„V České republice, i jinde v Evropě, pokud víme, je to ojedinělá záležitost. Využili jsme podmínek, které nám vytvořili zakladatelé hvězdárny, kteří sem instalovali dalekohled se speciální Coudé montáží, která je vhodná pro použití tělesně postiženými,“ vysvětlil zástupce ředitele Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy Jan Šifner.

„Lidé se zdravotním postižením mají stejné zájmy jako ostatní. Já sám jsem amatérský pozorovatel hvězd. Věřím, že mnoho lidí uvítá to, že se mohou podívat pořádným hvězdářským dalekohledem na hvězdárně, mít k tomu ještě odborný výklad, a lidé se sem naučí jezdit,“ dodal předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása, který si pohled do velkého dalekohledu hned vyzkoušel.

Stavba plošiny vyšla na zhruba 2,5 milionu korun. Milion korun poskytl zřizovatel, hlavní město Praha, zbytek pocházel z fondu investic Hvězdárny a planetária města Prahy.

Vedení hvězdárny ještě usiluje o vhodnou příjezdovou silnici

Při cestě za pozorováním hvězd ale vozíčkáři narazí na jiné komplikace. Hvězdárně chybí vhodná příjezdová silnice, před vchod vede pouze štěrková stezka. „Příjezdová komunikace není ideální, není tady odstavná plocha, není kde otočit auto,“ říká Jan Šifner. Okolní pozemky jsou sice majetkem hlavního města Prahy, pečuje o ně ale městská část.

Vedení hvězdárny usiluje o vybudování obslužné komunikace už padesát let, upozornil ředitel Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy Marcel Grün. „Předpokládám, že v brzké době by se mohl i tento stav napravit,“ přislíbil pražský radní Jan Wolf (KDU-ČSL).

Vedení hvězdárny by podle Šifnera chtělo příští rok dále modernizovat promítací techniku v projekčním sále a umístit 3D venkovní exponáty před hvězdárnu. Bezbariérový pohyb už delší dobu do jisté míry umožňuje Planetárium Praha i Štefánikova hvězdárna ve veřejně přístupných prostorách, ročně je navštíví přes 300 handicapovaných.