Lesy ČR vyrážejí na historicky největší nákupy. Zajímají je nestátní lesy

Lesy ČR přišly o 10 procent lesní plochy. Chtějí ji dokoupit (zdroj: ČT24)

Státní podnik Lesy ČR se chystá k historicky největšímu výkupu soukromých, církevních nebo obecních lesů. Instituce chce zacelit téměř desetiprocentní ztrátu rozlohy státních lesů, které připadly církvím a náboženským spolkům v důsledku restitucí. Podnik je připravený utratit až stovky milionů korun.

„Nejvíce nám vyhovují lesy, které nám pomohou ucelit majetkovou državu. Ideální jsou majetky, které přímo navazují na majetky státu. Budeme se zajímat o každý les, který bude k mání,“ říká ředitel státního podniku Daniel Szórád. Zálusk má podnik hlavně na nově vysazené porosty.

Ještě v roce 2013 spravovaly Lesy ČR 1,3 milionů hektarů státních lesů. Při církevních restitucích vydaly k začátku listopadu 79 750 hektarů. Podnik je ochotný vykoupit i drobné hektarové plochy a získat zpět třeba i lesy vydané církvím.

40 až 300 tisíc za hektar

Volné peníze na to má, utratit může stovky milionů korun. „Cena závisí na kvalitě a stáří porostu. Odhadujeme, že budeme vykupovat hektar za 40 až 300 tisíc korun,“ přiblížila mluvčí Eva Jouklová.

Podle daňového poradce Jaroslava Váchy jde však o nesnadný úkol. „Velcí vlastníci se lesa nezbavují, protože pro ně představuje lepší majetek než peníze,“ podotýká.

Přesto se občas najdou inzeráty, které les nabízejí. Například jistá realitní kancelář inzeruje prodej šedesátiletého porostu v Újezdu u Černilova na Hradecku. Cena? Dva hektary za 300 tisíc korun.