Z tramvaje si přivoláte policisty díky SOS tlačítku. Budou v ní i kamery

Unikátní SOS tlačítko testují v těchto dnech zástupci ostravského dopravního podniku. Podle zástupců firmy totiž k útokům dochází i přímo ve vozech. Novinku, která má zvýšit bezpečnost cestujících, doplní také nové kamery.

Takzvané SOS tlačítko, jímž si lidé budou moci přímo přivolat pomoc městských strážníků, se zatím nachází v jedné tramvaji. „Tuto technologii jsme vyvinuli sami. V zahraničí SOS tlačítka fungují, jsou ale na zastávkách či nedaleko nich,“ řekl předseda představenstva dopravní společnosti Daniel Morys.

Dopravní podnik zařízení nyní testuje v jednom voze. Je napojeno přímo na dispečink městské policie. „Když jej někdo zmáčkne, telefonicky se spojí s dispečerem, kterému uvede, co se stalo. Strážníci pak budou moci okamžitě reagovat,“ dodal předseda představenstva. Náklady na jedno tlačítko se pohybují okolo 16 000 korun. Po ukončení zkušebního provozu začne podnik s plošnou instalací.

Další bezpečnostní novinkou jsou kamery. Cestující je brzy naleznou v desítkách ostravských tramvají a trolejbusů. Dopravní podnik do nich instaluje na 300 kamer za celkem šest milionů korun. Mají také odradit vandaly od ničení městského majetku.

V každém voze budou čtyři, rozmístěné tak, aby pokryly celý prostor. Celkem bude do poloviny listopadu namontováno 295 kamer. Záznamy v HD rozlišení pak dopravce poskytne policii jako důkaz v případě napadení cestujících či vandalství. „Předpokládáme, že kamery vandaly odradí a investice se rychle vrátí. Především s ohledem na to, kolik platíme za odstranění škod,“ řekl Morys.

Takto vybavené soupravy budou jezdit na linkách, kde je riziko vandalismu či napadení cestujících vyšší. Do dalších vozů kamery už montovány nebudou. Stanou se ale běžnou součástí všech nově nakupovaných souprav.

  • DPO provozuje v Ostravě téměř sto linek? K letošnímu dubnu měl ve vozovém parku 290 autobusů, 262 tramvají a 63 trolejbusů. Z toho bylo 258 autobusů, 111 tramvají a 58 trolejbusů nízkopodlažních.

Strážníci zasahují ve vytipovaných lokalitách

Podnik již letos rovněž navýšil bezpečnost cestujících na vybraných linkách a zastávkách. Na významných dopravních uzlech s velkou frekvencí pasažérů se v době dopravní špičky, tedy ráno mezi 6:00 a 9:00 a odpoledne od 14:00 do 17:00, pohybují strážníci Městské policie Ostrava.

Konkrétně se jedná o lokality: Karolina, Hlavní nádraží, Svinovské mosty, Mírové náměstí, Náměstí SNP, Hranečník a Sad Boženy Němcové. Strážníci jsou v nočních hodinách také v některých frekventovaných spojích, jako jsou tramvajové linky 2, 8, 11 a 18, autobus 48 a trolejbus 108.

Loni dopravní podnik podle výroční zprávy přepravil přes 88 milionů cestujících. O rok dříve to bylo zhruba 91 milionů lidí.