Jediné krematorium na Karlovarsku dosluhuje. A není jasné, co bude dál

Reportáž: Funerální spor v Karlových Varech (zdroj: ČT24)

Jediné krematorium v Karlových Varech i v celém kraji dosluhuje a jeho provozovateli se navíc blíží konec nájemní smlouvy. Pohřební firma je svolná objekt opravit za vlastní peníze, odmítá ale nový návrh smlouvy, který radnici umožňuje nájem kdykoliv vypovědět – a tak se ve Varech rozeběhlo výběrové řízení.

Kremační pec v Karlových Varech prošla rekonstrukcí naposledy v roce 2012. Od té doby zde provozovatel pohřební služby a nájemce krematoria, firma rodiny Fořtových, provedl zhruba patnáct tisíc žehů a vzhledem ke krátké životnosti pohřebních technologií je kremační pec znovu v havarijním stavu.

Podle Ireny Fořtové má zařízení propálenou podlahu, stěny i kouřovody a potřebovala by také novou elektroinstalaci, protože tu až příliš zatěžuje teplo žehu. Vyměnit by potřeboval také více než osmdesát let starý katafalk – výtah, která vozí rakve ze smuteční síně k peci. Náklady na obnovu zařízení jsou podle odhadů čtyři miliony korun a právě kolem nich se točí spor mezi provozovateli karlovarského pohřebnictví a zdejší radnicí.

Spor o výpověď bez udání důvodu

Město chce, aby si celou rekonstrukci zaplatila firma Fořtových, a svůj postoj vysvětluje krátkou životností pece. „Kdybychom technologii zainvestovali a dali nájem na pět let, tak bychom na konci nájmu museli technologii znova obnovovat,“ uvedl náměstek karlovarského primátora Michal Riško.

Samotní Fořtovi se této cestě nebrání, jsou ochotní vzít si úvěr a objekt rekonstruovat ze svých zdrojů, podmínkou je ale prodloužení nájmu na zmiňovaných pět let. Radnice ovšem firmě nechce znovu prodlužovat smlouvu v její osmnáct let staré podobě a s tou novou nesouhlasí provozovatelka krematoria Ivana Fořtová, protože si v ní Vary vyhrazují právo nájem krematoria kdykoliv vypovědět bez udání důvodu.

„Na základě tohoto článku mi žádná banka nedá úvěr, čili nemohu se pod to podepsat, je mi líto. Přitom bychom to provozovali rádi, jde o rodinnou firmu,“ říká. Karlovy Vary se proto rozhodly vypsat na provozovatele krematoria výběrové řízení, musí to ale stihnout do konce února, kdy končí původní smlouva.