Za přetížení a potopení přívozu hrozí slapskému převozníkovi pět let

Kvůli letní nehodě na slapské přehradě, kdy se téměř potopil přívoz se 49 lidmi na palubě, hrozí převozníkovi až pět let vězení. Kriminalisté ho viní z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti, protože pustil na plavidlo větší počet lidí, než směl.

K nehodě došlo 30. července odpoledne. Ve dvě hodiny přívoz vyplul ze Staré směrem k Nové Živohosti, loď s devětačtyřiceti cestujícími na palubě se ale začala brzy potápět. Pomoc přivolali lidé z blízké pláže. Pasažéry pomohli evakuovat nejen záchranáři, ale i dobrovolníci z okolí; závodníci na plachetnicích jim házeli kruhy a plovací pásy.

Nikdo se nezranil, přívoz se ale napůl potopil a policie měla od počátku podezření, že za nehodou stojí jeho přetížení. Převozník ovšem trval na tom, že cestujících bylo třiatřicet, čili maximum, které lze vzít na palubu. Za nehodou podle něj stála vlna od rychle projíždějícího člunu.

Policie: Za vším hledej převozníka

Kriminalisté ale nyní přicházejí s jiným závěrem – a jinými počty. Lidí bylo v přívozu o šestnáct víc, než kolik tvrdil převozník, a muže obvinili z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti.

Jak informovovala příbramská policejní mluvčí Monika Schnidlová, kvůli přetížení plavidla „mělo dojít ke značnému ponoru přívozu a k zalití přední paluby vodou. Poté měl ještě dotyčný vydat pokyn, aby se cestující přesunuli na záď lodi a následně došlo k jejímu postupnému zatopení až do dvou třetin výšky střešní konstrukce.“ Muži nyní hrozí až pětiletý trest odnětí svobody. 

Podívejte se na červencovou reportáž:

Potopený přívoz na Slapech mohl být přetížený (zdroj: ČT24)