Chytré parkování v centru Brna se odkládá. Město chce systém ještě vylepšit

Elektronická kontrola parkování a vjezdu do historického centra města v Brně zatím nebude. Plánovaný systém regulace počtu aut měl být hotový už letos. Město kvůli formálním chybám zrušilo výběrové řízení na zhotovitele a vypíše nové. Systém chce nově propojit i s projektem rezidentního parkování.

Vjezd do pěší zóny v Brně měl hlídat automaticky chytrý systém kamer a závor. Za třicet milionů korun ho chtělo Brno vybudovat ještě tento rok. Výběrové řízení na zhotovitele ale město zrušilo a vypíše nové. „Ten důvod je ryze formální. Došlo k pochybení během zadávacího řízení,“ vysvětlil Filip Poňuchálek, mluvčí Magistrátu města Brna.

Druhý důvod je naopak praktický. Magistrát uvažuje o vylepšení a rozšíření systému. Pod povrch Masarykovy a Rašínovy ulice chce umístit váhy vozidel, které mají ohlídat, aby těžká auta neponičila dlažbu. Elektronizace vjezdu do centra se v budoucnu má stát součástí celobrněnského parkovacího systému, včetně plánovaného rezidentního parkování.

Jak to bude přesně fungovat, ale zatím Brno neví. „Do konce tohoto roku bychom chtěli stihnout projednat základní dokumenty města, potom metodiku, která se bude týkat výdeje parkovacích dokladů,“ řekl vedoucí odboru dopravy brněnského magistrátu Vladimír Bielko.

Jedno chytré řešení lidé v Brně přesto najdou už teď. Během rekonstrukce Rooseveltovy ulice byla pod povrch silnice umístěna čidla, která hlídají obsazenost parkovacích míst. Pokud se po testování osvědčí, pod elektronický dohled se dostanou i další parkovací místa. A řidiči obdrží do rukou elektronické karty. „Lidé si pak budou moci zajistit parkování z domova přes internet,“ říká náměstek primátora pro Smart city Jaroslav Kacer (TOP 09). Systém rezidentního parkování by měl naostro odstartovat na začátku příštího léta. V první fázi v městské části Brno střed. Další městské části s připojením zatím spíš váhají.