O možné dostavbě dejvického „Kulaťáku“ rozhodne mezinárodní soutěž

O podobě Vítězného náměstí v Praze 6, které zůstává na své severozápadní straně desítky let nedostavěné a navíc ho zatěžuje nadměrná doprava, má rozhodnout mezinárodní urbanistická soutěž. Její vypsání schválili pražští radní.

Vítězné náměstí vzniklo v roce 1925 a nyní na něj ústí několik komunikací – Evropská, Čs. armády, Jugoslávských partyzánů, Svatovítská a Dejvická. Ve své historii neslo několik názvů, mimo jiné v letech 1952 až 1990 se jmenovalo Říjnové revoluce. Dnes se dá v mapách najít jako Vítězné, ale většina Pražanů mu lidově přezdívá „Kulaťák“.

O jeho budoucí podobě má nyní rozhodnout soutěž, kterou připraví Institut plánování a rozvoje (IPR) společně s radnicí Prahy 6 a pracovní skupinou složenou z architektů a politiků, ve které bude mimo jiné primátorka Adriana Krnáčová (ANO) nebo její náměstek Petr Dolínek (ČSSD).

Vyřešit dostavbu i provoz

Zadání urbanistické soutěže by mělo být hotovo do konce dubna 2017 a úkolů se čeká hned několik. Náměstí je jednak nedostavěné, navíc jej trápí špatné rozvržení jednotlivých míst veřejného prostoru. Soutěž by tak měla navrhnout, jak a kde by mělo být dokončeno, případně které prostory by naopak měly být spojeny.

V minulosti se vedly kvůli dostavbě spory například o výstavbu budovy známé jako Lední medvěd, proti které místní protestovali. Návrhy v soutěži by měly přinést také fungující řešení parteru budov po obvodu náměstí.

Vyřešit by se měla rovněž dopravní situace na náměstí, přes které jezdí auta, tramvaje i autobusy MHD. Automobilový provoz tam výrazně vzrostl v uplynulém roce po otevření tunelu Blanka. Řidiči totiž přes náměstí a následně Svatovítskou ulicí a přes Prašný most jezdí k tunelu či od něj.