Odvolací soud v Brně zmírnil trest inspektorům ČOI za braní výpalného

Pouze s podmíněnými tresty odešli od odvolacího Krajského soudu v Brně dva inspektoři České obchodní inspekce (ČOI). Soud je potrestal za braní peněz a zboží zadarmo od vietnamských obchodníků. Původně je břeclavský soud poslal do vězení. Leonu Nejezchlebovou na 3,5 roku a Michala Pavlicu na tři roky za mříže. Oběma také uložil pokutu a zákaz činnosti na pět let. Původně dvojici hrozilo až desetileté vězení.

Pavlica i Nejezchlebová odešli od odvolacího soudu s tříletým vězením podmíněně odloženým na zkušební dobu pěti let. V ní se nemohou prohřešit proti zákonu, aby nešli do vězení. Soudce Adam Kafka udělil Pavlicovi pokutu 45 tisíc korun a Nejezchlebové 60 tisíc korun. U ní se totiž podařilo prokázat více případů. 

Obžaloba vinila inspektory z několika skutků se škodou jednotek tisíc korun, avšak některé se nepodařilo prokázat. Podle obžaloby si inspektoři při kontrole vzali například 5000 korun jako pokutu, ale do protokolu zapsali pouze část a zbytek si nechali. V dalším případě si vzali věci a nezaplatili za ně. Když někteří prodejci požadovali peníze, podle Vietnamců odešli bez zboží a při další kontrole jim udělili velkou pokutu.

Inspektoři vinu od začátku odmítali

Inspektorům hrozilo až desetileté vězení. Oba vinu odmítali už u břeclavského soudu. Podle nich jde o komplot vietnamských obchodníků a některých inspektorů ČOI, jehož cílem bylo odvolání bývalé ředitelky Tatiany Neuhybelové a získání místa ředitele pro někoho jiného. Neuhybelová sama z funkce odešla a letos jí soud v obdobném případu udělil pokutu sedmdesát pět tisíc korun za porušení pravomoci úřední osoby.

U soudu již dříve vypovídali někteří další zaměstnanci ČOI, podle nichž byla na inspektorátu napjatá atmosféra, která trvá i po odchodu Neuhybelové. Pracovníci ČOI připustili, že by mohla mít celá věc spojitost se snahou o změnu ve vedení inspektorátu.