Exředitelka regionální ČOI ovlivnila kontrolu. Soud ji potrestal pokutou

Za zneužití pravomoci úřední osoby musí Tatiana Neuhybelová zaplatit 75 tisíc korun. Bývalá ředitelka jihomoravského a zlínského inspektorátu České obchodní inspekce (ČOI) podle soudu zabránila udělení pokuty Spa Hotelu Miroslava na Břeclavsku. Obžaloba ji ale vinila i z dalších případů, kdy měla zakazovat podřízeným kontrolovat určené podniky. Svou vinu exředitelka popírala a její advokát se na místě odvolal.

„Je důležité počkat si na pravomocné rozhodnutí. Jsme samozřejmě rádi, že došlo k osvobození v bodě dva a tři,“ okomentoval rozhodnutí soudu mluvčí ČOI Lukáš Fröhlich. Pokud by Neuhybelová stanovenou pokutu neuhradila, čekal by ji náhradní trest v podobě tří měsíců za mřížemi. Původně jí hrozilo až pět let vězení.

Žaloba totiž někdejší ředitelku regionální ČOI, kterou ve funkci nahradil Karel Havlíček, vinila ze zakazování kontroly hotelů v Břeclavi, Lednici a Mikulově a restaurace u Brněnské přehrady. To ale žalobce neprokázal. Soudce se však pozastavil nad tím, že inspektoři se na postupu kontroly domlouvali přímo v restauraci, kterou zároveň z kontroly vynechali. „Když jsou na nějakých místech určeny kontrolní stanoviště České obchodní inspekce, tak by to nemělo být opakovaně vždy na stejném místě a nadto, aby na takovéto provozovně nebyly prováděny žádné kontroly,“ uvedl soudce Libor Hanuš.

V listopadu většina dlouhodobých inspektorů vypověděla, že o žádném přímém zákazu kontrol vybraných provozoven neslyšela. Jedna ze svědkyň ale uvedla, že se doslechla o zákazu prověřovat jeden mikulovský hotel.

Proti ní vypovídala její podřízená

O zákazech věděla i ředitelčina někdejší podřízená a hlavní svědkyně Renata Němečková. V případu už dříve uvedla, že někdejší šéfka přímo zakázala podniky kontrolovat. Neuhybelová tvrzení tenkrát popřela.

Na začátku roku 2013 měla Němečkové Neuhybelová zavolat při kontrole Spa resort Lednice na Břeclavsku. Tam inspektorka řešila s vedením hotelu řádně nevyvěšený ceník služeb. Exšéfka jí údajně řekla, že má kontrolu ukončit a napsat do spisu, že byla bez potíží.

Při konání akce Ignis Brunesis pak zase měla podřízené zakázat prověření restaurace Přístav u Vodů u Brněnské přehrady. V září 2014 jí pak nedovolila kontrolu hotelu Eliška v Mikulově. Neuhybelová už dříve všechna obvinění popřela.

Svou vinu od začátku popírala

Neuhybelová již dříve u soudu uvedla, že u ČOI pracovala dvacet let a za tu dobu byla u většiny velkých kontrolních akcí, které inspektoři na jižní Moravě pořádali. Pokud se některá provozovna nekontrolovala, bylo to podle ní proto, že nespadala do předem daného rámce kontroly.

Proto se podle ní mohlo i stát, že se neprověřil například mikulovský hotel. Tehdejší kontrola byla totiž zaměřená na stánkový prodej na probíhajícím vinobraní, a to pouze v areálu, kde se akce konala.

Policie stíhá další dva pracovníky ČOI

Z brněnské pobočky ČOI stíhá protikorupční policie také dva inspektory. Jednoho pro zneužití pravomoci úřední osoby a také podvod a dalšího navíc pro přijetí úplatku. Podle neoficiálních zdrojů žádali inspektoři od vietnamských trhovců úplatky za to, že jejich provozovny nebudou kontrolovat. Případně že do úředních dokladů zaznamenají, že kontrola už proběhla a nezjistila se žádná pochybení. Na problémy se přišlo při interním auditu.

Právě při vyšetřování této činnosti policie odhalila i údajně neobvyklé postupy Neuhybelové. Bývalá ředitelka na svou funkci rezignovala loni v polovině února. Oficiálním důvodem byly zdravotní a osobní problémy.