Nové postupy šetří záchranářům kritické sekundy a chrání je před chybami

Události v regionech: Záchranáři v Karlovarském kraji zavádějí nové postupy (zdroj: ČT24)

Sekundy, které rozhodují o životě a smrti, chtějí ušetřit záchranáři v Karlovarském kraji. Jako první v Česku zavádějí nové postupy doporučené Spojenou akreditační komisí. Ty by také měly zabránit zbytečným chybám a garantovat kvalitu péče i v odlehlých částech regionu.

Zdravotnická záchranná služba v Karlovarském kraji má za sebou několik přehmatů. Pozdvižení před čtyřmi lety vzbudil například objev zapomenutého mrtvého těla v místnosti určené pro dočasné ukládání zemřelých. I když to byla spíš kuriozita, inspirovala záchranku v nejmenším z českých krajů k zásadním změnám pravidel.

Pravidla Spojené akreditační komise se věnují prakticky všemu, předcházejí i opakování incidentu se zapomenutým zesnulým. „Procesy, jak nakládat s tělem zemřelého, jsou popsány v určitých skupinách standardů,“ podotkl ředitel záchranky Roman Sýkora. Že se záchranná služba v Karlovarském kraji pravidly řídí, dokládá i certifikát, který jako první v Česku získala.

Zdaleka přitom nejde jen o pravidla o nakládání se zemřelými. Pravidly se řídí například i rozmístění pomůcek či léků v sanitkách. Díky tomu zdravotníci neztrácí čas hledáním, i když vypomáhají v autech jiných posádek. Vybavení aut ve všech třinácti výjezdových stanovištích Karlovarského kraje je prakticky shodné. „U standardu máme i vyfoceno, kde leží který lék abecedně i počet ampulí,“ nastínila lékařka záchranné služby Věra Procházková.

Od nových pravidel si záchranáři slibují ještě jednu výhodu. Měla by vylepšit jejich pozici v případných soudních sporech.