Čeští a němečtí policisté cvičí na hranici: Pronásledování pachatelů i zásah proti demonstrantům

Čeští a němečtí policisté cvičili v Mníšku na Mostecku zásah proti demonstrantům. Jedná se o první společné cvičení od platnosti nové policejní smlouvy mezi oběma zeměmi. Ta v praxi funguje od prvního října a rozšiřuje pravomoci sborů na území sousedního státu. Dvoudenního cvičení se účastní přes 600 policistů, z toho 200 českých, a zhruba 160 figurantů.

Česko-německá smlouva o policejní spolupráci se týká zejména pronásledování podezřelých vozidel. Policisté je mohou následovat na území sousedního státu za stejných podmínek, jako kdyby nepřekročili hranice. Týká se to i policejních vrtulníků.

Dohoda také zjednoduší rychlé zásahy na území druhého státu v případě ohrožení života či zdraví lidí. K tomu policie nebude potřebovat předchozí souhlas. Novými pravidly se budou policisté řídit také při ochraně svědků, předávání osob a doprovodu nebezpečných či nadměrných nákladů.

Kromě policistů se mezistátní smlouva týká i celní správy. Obě země budou vytvářet další společné hlídky. 

„Nová smlouva umožňuje při zadržení osoby rozšířit omezení na svobodě z šesti hodin na dvanáct hodin,“ konstatuje policejní prezident Tomáš Tuhý a dodává: „Ministr vnitra může také nově učinit opatření vedoucí ke krátkodobému zavření hranice a zavedení kontrol.“

Cvičení se účastní asi 600 policistů a 160 figurantů (zdroj: ČT24)

Za hranice může s policisty i služební pes

V rámci cvičení předstírali figuranti konflikt účastníků oznámeného pochodu s odpůrci demonstrace v příhraničních obcích. Nácvik zahrnoval vedle policejního doprovodu společné vyklízení blokády odpůrců demonstrace a ochranu průvodu.

„Cvičíme hlavně komunikaci mezi oběma policejními sbory, právě rychlá výměna informací a jejich vyhodnocení je při potírání příhraniční kriminality nejdůležitější,“ řekl viceprezident spolkové policie Jürgen Schubert.

Policisté pronásledují řidiče za hranice velmi často. A ve čtvrtek budou právě takové pronásledování nacvičovat.

Díky nové úpravě česko-německé policejní smlouvy můžou policisté a celníci se služebním psem pomáhat nejen při pronásledování, ale i při prohledávání objektu na německém území.

Úplnou novinkou je, že čeští policisté mohou samostatně eskortovat nebezpečného pachatele přes německé území k předání do Česka a obráceně. I toto budou příslušníci bezpečnostních sborů trénovat.