Německý policejní zásah v Česku? Od října nic neobvyklého

Německá policie může nově zasahovat i na českém území a čeští policisté mohou vyrazit do německého příhraničí. Umožňuje to smlouva o policejní spolupráci, kterou podepsali ministři vnitra obou zemí a začíná platit od října. Dohoda také zavádí společné hlídky celníků.

Česko-německá smlouva o policejní spolupráci se týká zejména pronásledování podezřelých vozidel. Policisté je mohou následovat na území sousedního státu za stejných podmínek, jako kdyby nepřekročili hranice. Týká se to i policejních vrtulníků.

Dohoda také zjednoduší rychlé zásahy na území druhého státu v případě ohrožení života či zdraví lidí. K tomu policie nebude potřebovat předchozí souhlas. Novými pravidly se budou policisté řídit také při ochraně svědků, předávání osob a doprovodu nebezpečných či nadměrných nákladů.

Kromě policistů se mezistátní smlouva týká i celní správy. Obě země budou vytvářet další společné hlídky.

Dosud se česko-německá spolupráce řídila dohodou o spolupráci v boji proti organizované kriminalitě z roku 1991 a smlouvu o policejní spolupráci z roku 2000. Ta byla uzavřena ještě před vstupem Česka do Evropské unie a do schengenského prostoru volného pohybu. Neodpovídá tak podmínkám, které vznikly po otevření hranic v roce 2007. Policejní hlídky podle ní mohly působit do vzdálenosti 30 kilometrů od hranic.

Němci žijící u českých i polských hranic si v poslední době stěžují především na krádeže aut, zemědělských a stavebních strojů či barevných kovů. Významným problémem je také pašování pervitinu z Česka, který je v Německu známý pod názvem crystal meth.

Smlouvu podepsali ministři vnitra Milan Chovanec a Thomas de Maiziere již loni na jaře. Poté ji ještě musely schválit oba parlamenty, začíná proto platit až nyní.