Dohodnuto, podepsáno. Zlínskému kraji budou vládnout lidovci s ANO, STAN a ODS

KDU-ČSL, hnutí ANO, STAN a ODS. Tak bude vypadat nové složení koalice ve Zlínském kraji, jehož hejtmanem bude krajský lídr lidovců, senátor a starosta Vsetína lidovců Jiří Čunek. Zastoupené strany již ve Vsetíně podepsaly memorandum o dohodě na koalici, koaliční smlouva by měla být podepsána za týden. Tentýž dokument dostál podpisu také v Jihomoravském kraji mezi hnutím ANO, ČSSD, Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Koaliční smlouva by tam mohla být podepsána už tento víkend.

„Jasně říkáme, že tyto čtyři strany budou v koalici. Máme všechny ostatní věci v zásadě dojednány, ale přece jenom jsou tam nějaké nuance, kvůli kterým jsme vás nechtěli napínat. Takže jsme podepsali memorandum, že tyto strany jednají už o závěrečném konečném složení už ani ne rady, ale také výborů a podobně. Koaliční dohodu s jednotlivými jmény bychom měli podepsat příští týden,“ řekl po podpisu Čunek.

Budoucí partneři ve Zlínském kraji se museli dohodnout i na rozdělení křesel v radě. V ní podle memoranda získají vítězní lidovci čtyři posty včetně hejtmana, po dvou křeslech pak bude mít hnutí ANO a STAN a jeden post získá ODS. ANO také získá statutárního náměstka hejtmana, místa dalších dvou náměstků obsadí KDU-ČSL a STAN. Konkrétní oblasti pro jednotlivé strany ještě podle Čunka nejsou definitivně dohodnuty. KDU-ČSL je podle něj flexibilní a při jednání je schopna kolegům ustoupit.

Podle krajského předsedy ANO Pavla Pustějovského bude statutárním náměstkem hejtmana pro ekonomiku zástupce hnutí Jiří Sukop. STAN do rady nepošle první dva muže kandidátky, zlínského primátora Miroslava Adámka a celorepublikového předsedu a místopředsedu Poslanecké sněmovny Petra Gazdíka. Podle Adámka je personální zastoupení STAN v radě otevřené. ODS bude v radě zastupovat lídr strany, vlčnovský starosta Jan Pijáček.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nově vzniklá koalice obsadí 29 zastupitelských křesel z celkových 45. Jaký resort komu připadne, ale ještě není jisté. Lidovci budou mít podle dohody tři předsedy výborů zastupitelstva, ANO čtyři, STAN a ODS jednoho. Po jednom výboru by měli vést i opoziční ČSSD a hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura.

Lidovci letošní volby vyhráli s 12 mandáty. Kromě nich v zastupitelstvu usedne osm zástupců ANO, šest zastupitelů třetí ČSSD a stejný počet za hnutí STAN, které skončilo čtvrté. Čtyři křesla obsadí KSČM i Svobodní a Soukromníci, tři zástupci ODS a dva za hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura. 

Levicová koalice na Zlínsku nebude

Naopak o zapojení do koalice neúspěšně usilovala ČSSD, která vyhrála minulé krajské volby a po nich vládla s KSČM a Stranou práv občanů (SPO). Levicová koalice letos vyhořela. SPO se do zastupitelstva nedostala a ČSSD ztratila šest a komunisté pět mandátů.

O složení koalice jednali zlínští lidovci už v minulém týdnu. Tehdy lídr KDU-ČSL uvedl, že se strana rozhodla respektovat výsledky voleb. „Jsem přesvědčen o tom, že je potřeba, aby koalice reprezentovala většinový názor kraje. A ten byl takový, že levice má jen deset mandátů,“ řekl už dříve Čunek.

Na jihu Moravy se chystá podpis smlouvy

Složení koalice už je známé i v sousedním Jihomoravském kraji. K podpisu koaliční smlouvy by v něm mělo dojít do dvou týdnů. Ustavující zastupitelstvo plánuje současný hejtman Michal Hašek (ČSSD) svolat na 3. listopad, pokud nebudou žádné problémy se soudním přezkumem výsledku voleb.

V Jihomoravském kraji nyní soud řeší první stížnost. Stěžovatel poukazuje na to, že volební místnosti v brněnském Králově Poli nebyly přístupné pro vozíčkáře a že byla porušena zásada tajného hlasování. Soud o žalobě rozhodne do dvaceti dní.

Nová koalice ve složení hnutí ANO, ČSSD, Starostové pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno získá 34 mandátů z celkových 65 a novým kandidátem na hejtmana je Bohumil Šimek z vítězného ANO.

ANO upřednostnilo ČSSD před lidovci

Právě ANO utvořilo po volbách trojblok se Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Dohromady ale partneři nedokázali získat většinu postů v zastupitelstvu a začalo vyjednávání o přibrání ještě jedné strany. Trojblok se rozhodoval mezi KDU-ČSL a ČSSD.

Lidovci totiž původně požadovali post hejtmana a s ČSSD zase ANO odmítlo spolupracovat, pokud dosavadní hejtman Hašek bude mít v zastupitelstvu placenou funkci. Přestože lidovci se nakonec svého nároku na hejtmanské křeslo vzdali, trojblok se rozhodl pro spolupráci se sociálními demokraty. Hašek se tak po osmi letech v čele vedení kraje stane pouze neplaceným koaličním zastupitelem.