V Pardubickém kraji si strany rozdělily posty v radě, hejtmanem znovu Netolický

V Pardubickém kraji bude vládnout koalice ČSSD, ODS, STAN a Koalice pro Pardubický kraj (KPK), která má ve 45členném zastupitelstvu většinu 28 hlasů. Zástupci stran podepsali v pátek dohodu o spolupráci. Vítězné hnutí ANO končí v opozici.

Hejtmanem bude i nadále Martin Netolický (ČSSD), který si ponechá ve své gesci finance. Také další radní za ČSSD budou mít stejné gesce jako doposud. Václav Kroutil se dál bude věnovat zemědělství, životnímu prostředí a venkovu. Nový člen rady Bohumil Bernášek dostal do své pravomoci školství.

Na svoji práci naváže i radní René Živný (KPK), dál se bude věnovat sportu, volnočasovým aktivitám, cestovnímu ruchu a nově má ve svém resortu informatiku. Radní Pavel Šotola (KPK) bude mít opět sociální péči a neziskový sektor.

Události ČT: V Pardubickém kraji stvrdili koalici, jinde vznikají s komplikacemi (zdroj: ČT24)

Zdravotnictví měl dosud na starosti náměstek hejtmana Roman Línek (KPK), další čtyři roky se bude starat o majetek a investice a nově si přibírá kulturu.

Doprava a zdravotnictví bude v gesci ODS. Lídr strany Michal Kortyš v tom nevidí problém, on i starosta Chocně Ladislav Valtr mají zkušenosti z komunální politiky a museli se orientovat ve více oborech, uvedl. O pomoc požádal Jaromíra Duška (SPO), který se dopravě věnoval dřív.

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) si přálo mít regionální rozvoj, k tomu získalo i správu evropských fondů.

V Pardubickém kraji vyhrálo krajské volby hnutí ANO, skončí ale v opozici. Nově vznikající koalice teď nabídla vítěznému hnutí šest funkcí předsedů a místopředsedů ve výborech. „Nabídku na výbory včetně předsedů přijmeme, uvidíme, jestli nám to bude něco platné,“ reagoval lídr ANO Jan Řehounek.